Chimpansees verzorgen overleden soortgenoten

Het rouwen om dode soortgenoten, gereedschapsgebruik, zelfherkenning, het zijn allemaal gedragsvormen of cognitieve vaardigheden die lange tijd als exclusief menselijk werden afgedaan. Maar gelukkig heeft de wetenschap ons inmiddels toch een beetje van die moreel verheven sokkel gekeild. Een recent artikel in het wetenschapsblad Scientific Reports toont bijvoorbeeld aan dat ook chimpansees, in genetisch opzicht onze naaste verwanten, het lichaam van een overleden familielid of kennis intensief verzorgen. Wetenschappers kwamen tot die ontdekking door in het Zambiaanse Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust een chimpanseevrouwtje te observeren dat uitgebreid het gebit van haar overleden adoptiefzoon reinigde. De overleden chimpansee was een paar jaar eerder in het opvangcentrum beland en geadopteerd door een ouder vrouwtje. Toen het dier bezweek aan een longontsteking, wiegde zijn pleegmoeder minutenlang zijn hoofd in haar handen. Vervolgens begon ze met een grasspriet vuil tussen zijn tanden te verwijderen. Volgens de wetenschappers verzorgden de eerste mensachtigen hun overleden soortgenoten mogelijk op dezelfde manier. Uit dit gedrag zouden uiteindelijk begrafenisrituelen kunnen zijn ontstaan, zo meldt de nieuwssite Phys.org. Volgens de wetenschappers is het niet zeker of het vertoonde gedrag als rouwen moet worden opgevat, maar mij lijkt het wel een logische aanname. Zeker als je bedenkt dat het gedrag van chimpansees zowel in positief (sterke familiebanden, het vermogen om empathie en altruïstisch gedrag te vertonen) als negatief (vijandigheid jegens rivaliserende groepen, gevechten en politieke spelletjes voor machtsdoeleinden, het voeren van oorlogen tegen andere chimpanseegroep om toegang te krijgen tot extra voedselbronnen en betere territoria) vaak sterk op dat van ons lijkt.

Lees ook:Ook chimpansees spelen met poppen
Lees ook:Nieuw gedrag waargenomen bij chimpansees
Lees ook:Bonobo’s eten lijkje van apenjong op
Lees ook:Makaken flossen ook
Lees ook:Chimpansees leven mee met tekenfilmfiguren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.