Bonobo’s eten lijkje van apenjong op

In de Democratische Republiek Congo hebben wetenschappers geobserveerd hoe een wilde bonobo haar overleden kind heeft opgegeten. Dat gedrag is heel zeldzaam onder apen. Samen met de chimpansees zijn bonobo’s het nauwst verwant aan de mens. Kannibalisme is zeldzaam onder mensapen en eerder alleen op zeer sporadische basis waargenomen bij orang-oetans. Zeker bonobo’s hadden altijd de reputatie de meest vredelievende van alle mensapen te zijn, aangezien ze een minder gewelddadige inborst hebben dan chimpansees en leven in groepen die door vrouwtjes gedomineerd worden. Vorig jaar kwamen onderzoekers er al achter dat bonobo’s incidenteel op andere primaten jagen. Nu blijkt dus dat ze zich ook wel eens bezondigen aan kannibalisme. Dr. Andrew Fowler en zijn collega’s van het Max Planck Instituut in Leipzig keken tussen de struiken toe hoe bonobo Olga haar pas overleden kind Olivia over haar schouder droeg. Eerder op de ochtend hadden ze Olivia nog levend gezien, zonder sporen van verwondingen. Nadat de apen eerst een uur gerouwd hadden om de dood van het kleintje, nam een andere aap, Marta, het lichaam mee, hoewel Olga tegenspartelde. Marta begon het overleden apenjong op te eten en kreeg al snel het gezelschap van de andere groepsleden. Olga hield zich lange tijd afzijdig, maar pikte uiteindelijk toch iets van de restjes mee. “Voor ons heeft dergelijk gedrag een nare bijsmaak, zeker omdat we bonobo’s altijd hebben geportretteerd als vredelievende dieren, zeg maar de hippies van de apenwereld. Toch wijst dit gedrag niet op pathologische afwijkingen of een gebrek aan empathie. Kannibalisme komt bij veel diersoorten op regelmatige of sporadische basis voor, ook bij mensen”, verklaart Fowler.

Lees ook:Bonobo’s onthouden stemmen van soortgenoten
Lees ook:Bonobo’s lijken het meest op laatste aapachtige voorouders van de mens
Lees ook:Bonobo geboren in Apenheul
Lees ook:Bonobo’s gebruiken dezelfde gereedschappen als steentijdmensen
Lees ook:Chimpansees en bonobo’s gebruiken dezelfde gebarentaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.