Hondenneus uitstekend hulpmiddel bij detectie gevaarlijke ziekten

Honden kunnen ruiken of iemand kanker of suikerziekte heeft, zo blijkt uit onderzoek. Uit nieuwsgierigheid begon orthopedisch chirurg John Hunt vijf jaar geleden een onderzoekscentrum. Hij wilde kijken of er een kern van waarheid zat in verhalen over honden die hun baas bleven besnuffelen op plekken waar later een tumor bleek te zitten. De eerste proef was een urinetest. Honden kregen een klein urinemonster en moesten de geur van blaaskanker opsporen. Een groot succes; in ruim 56 procent van de gevallen lukte het de honden. De honden zijn inmiddels nog beter getraind. De dieren ruiken zeker honderdduizend keer beter dan een mens. Hunt en zijn collega’s willen een machine bouwen die net zo gevoelig is als de neus van een hond. Er zijn al ‘elektrische neuzen’ maar die zijn nog lang niet goed genoeg. Het onderzoek moet de kwaliteit van de apparaten verbeteren. Dit onderzoek laat maar weer eens zien dat het niet gemakkelijk is om de perfectie van een uitgekiend natuurlijk ontwerp na te bootsen.

Bron en video: NOS

Lees ook:Honden communiceren hetzelfde als jonge kinderen
Lees ook:Hond al veertigduizend jaar mensenvriend
Lees ook:‘Honden zijn sympathieker dan mensen’
Lees ook:Koreaans bedrijf wil massaal honden gaan klonen
Lees ook:Dementietest voor honden ontwikkeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.