‘Gezichtsloze’ vis gevangen in Australische wateren

Foto: John Pogonoski / Australian National Fish Collection, CSIRO

Wetenschappers hebben in Oost-Australië een opmerkelijke vis binnen gehengeld. De Typhlonus nasus, een vreemd uitziende diepzeevis die geen gezicht lijkt te hebben, komt namelijk alleen voor op de abyssale vlakte voor de kust. Hoewel de vis wel ogen heeft, gaan die schuil onder de huid. En de relatief kleine mond zit enigszins verstopt aan de onderzijde van het lichaam. In de aardedonkere diepzee waar Typhlonus nasus leeft, is zicht ook amper van belang. De vis die de onderzoekers in handen hebben gekregen, leefde op een diepte van zo’n 4000 meter. De druk daar is enorm, terwijl de temperatuur (rond de 1 graad Celsius) in die oceaanzone maar net boven het vriespunt uitkomt. Het lijkt er sterk op dat T. nasus zich in reactie op die extreme omgeving ontwikkeld heeft tot een wel zeer bijzonder uitziend organisme. Hoewel T. nasus maar weinig gespot wordt – in Australische wateren zou de soort al meer dan honderd jaar niet meer gezien zijn – komt hij op een groot deel van de aarde voor. Het curieuze zeewezen leeft in de omgeving van Indonesië, Japan, Hawaii en Papoea-Nieuw-Guinea, maar bijvoorbeeld ook in de Arabische Zee.

Lees ook:Witte orka gezien in Beringzee
Lees ook:Net missen klimaatdoelen van Parijs kan al grote gevolgen hebben
Lees ook:Winterschade Oosterschelde wordt nu pas duidelijk
Lees ook:Slagtand van narwal is gevoelig tastobject
Lees ook:Prozac de oplossing voor jaloerse parkiet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.