Bijzondere mierenegels geboren in Australische dierentuin

Foto: JJ Harrison, Wikimedia Commons

Een dierentuin in de Australische stad Perth heeft onlangs twee speciale nieuwe bewoners mogen begroeten. In het park werden namelijk twee mierenegeltjes geboren, een niet direct alledaagse gebeurtenis in gevangenschap. Hoewel mierenegels net zo stekelig zijn als onze egels, zijn het taxonomisch gezien toch compleet andere dieren. De mierenegel is een van de weinige eierleggende zoogdieren en komt alleen voor in vrijwel heel Australië en delen van Nieuw-Guinea. Hij leeft vrijwel uitsluitend van mieren en termieten, diertjes die hij opgraaft met zijn sterke klauwen en buitmaakt en opslurpt met een lange en beweeglijke tong. Maar mierenegels kunnen ook heel lang zonder voedsel, onder meer omdat ze over het vermogen beschikken om hun metabolisme een poos op een laag pitje te zetten. Net als miereneters hebben mierenegels geen tanden. Omdat mierenegels niet kunnen zweten, zijn ze gedurende de heetste uren van de dag meestal niet al te actief.

Lees ook:Mier kan binnen halve milliseconde haar mond sluiten
Lees ook:Meer dan duizend nieuwe soorten ontdekt in Nieuw-Guinea
Lees ook:Geheimzinnige miereneter van de Afrikaanse bush
Lees ook:Python gedumpt in afvalbak van homobar
Lees ook:Hoornkikkers tillen drie keer eigen gewicht met tong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.