Mier kan binnen halve milliseconde haar mond sluiten

Foto: Wikimedia Commons/www.AntWeb.org, CC BY 4.0

Bepaalde mieren uit het geslacht Myrmoteras kunnen letterlijk razendsnel toebijten. De kaken van deze insecten sluiten namelijk 700 keer sneller dan onze oogleden tijdens het knipperen. De beestjes, die leven in Zuidoost-Azië, eten vooral springstaarten. Erg wendbare en beweeglijke prooidieren dus. Een mier die trek heeft in een springstaart, houdt zijn mond wijd open (de kaken staan dan in een hoek van zo’n 280 graden). Zodra een prooi voorbijkomt, klappen de kaken van de mieren razendsnel dicht. Om in kaart te kunnen brengen hoe snel de mierenkaken precies dichtklappen, filmde een onderzoeksteam onder leiding van Andy Suarez de mieren met behulp van een supersnelle camera. De beelden onthullen dat de mieren slechts 0,5 milliseconde nodig hebben om hun prooi te grijpen. Daarmee zijn ze 700 keer sneller dan een knipperend mensenoog. Toch zijn er mieren die nog indrukwekkendere cijfers kunnen overleggen. Mieren uit het geslacht Odontomachus slaan nog ongeveer twee keer sneller toe.

Lees ook:Mieren gebruiken kaken als springveer
Lees ook:Kever lift mee op de rug van mieren
Lees ook:Mijt is snelste sprinter
Lees ook:Prehistorische zeeworm met stekelige kop ontdekt
Lees ook:Vuurmieren drijven door straten van Houston

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.