Meer dan duizend nieuwe soorten ontdekt in Nieuw-Guinea

Biologische schatkamers
De tropische wouden van Nieuw-Guinea blijven biologische schatkamers die hun weergaop aarde amper kennen. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds laat zien dat wetenschappers er tussen 1998 en 2008 maar liefst 1060 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekten. Opvallende dieren waren onder meer een dolfijn met een ronde kop, een kikker met vreeswekkend uitziende vampiertanden, talloze vlindersoorten, een voorheen ongeclassificeerde boomkangoeroe, een blinde slang en een forse rivierhaai met een lengte van 2.5 meter. Het aantal nieuw ontdekte plantensoorten bedroeg 218 stuks.

Groot maar bedreigd
De regenwouden op Nieuw-Guinea, dat bestaat uit een Indonesisch deel in het westen en het zelfstandige Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten, vormen de op twee na grootste oerwoudketen van de wereld. De bossen op het eiland herbergen naar schatting zo’n acht procent van alle soorten op aarde. Het WNF tempert het optimisme over de nieuwe vondsten door te waarschuwen dat mensen het regenwoud op Nieuw-Guinea in een hoog tempo vernietigen. De problemen worden onder meer veroorzaakt door ongereguleerde houtkap ten gunste van palmolieplantages, wegenbouw en mijnbouw.

Lees ook:Veel nieuwe diersoorten ontdekt op Filipijnen
Lees ook:Honderden nieuwe soorten ontdekt in Amazonegebied
Lees ook:Veel nieuwe diersoorten ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea
Lees ook:Minuscuul kikkertje is kleinste gewervelde ter wereld
Lees ook:Nieuwe soorten ontdekt in oostelijke Himalaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.