Definitieve bescherming Caribische haaien- en roggensoorten op initiatief van Nederland

Foto: oceanische witpunthaai, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Goed nieuws voor acht haaiensoorten die voorkomen in het Caribisch gebied: vorige week is in Frans Guyana besloten dat de roofvissen definitief bescherming krijgen onder het internationale Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol, het enige grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben. De acht soorten waren voorgedragen door het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met een team van haaienexperts. Politieke vertegenwoordigers van 14 Caribische landen (Nederland vertegenwoordigt hierin de eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire) kwamen in Cayenne bij elkaar om te stemmen over de vraag welke diersoorten definitief in het SPAW-protocol worden opgenomen. In dit protocol, dat door de Verenigde Naties is opgezet, worden door de aangesloten landen keiharde afspraken gemaakt om bescherming van deze kwetsbare dieren en hun unieke leefomgeving te garanderen. Die afspraken hebben betrekking op handel en visserij, maar ook toerisme en kustontwikkeling. Tot op heden waren er geen haaien en roggen in het protocol opgenomen, terwijl juist zij wereldwijd en ook specifiek in dit gebied bedreigd worden. De oorzaak hiervan is meestal gelegen in menselijke handelingen zoals overbevissing en de vernietiging van essentieel leefgebied (koraalriffen en mangrovebossen). Het Ministerie van Economische Zaken heeft vorig jaar een shortlist van acht soorten voorgedragen voor het beschermingsprotocol. Op die lijst prijken drie hamerhaaisoorten, de walvishaai, oceanische witpunthaai, zaagvis en twee soorten mantaroggen. Het zijn stuk voor stuk soorten die voorkomen in het Caribisch gebied en door menselijk handelen bedreigd worden in hun voortbestaan. In november van vorig jaar werd een strenger beschermingsregime voor de acht bovengenoemde soorten in Miami reeds goedgekeurd. De stemming van vorige week was de laatste stap naar definitieve wettelijke bescherming.

Lees ook:Chinese schildpadden spartelen vrijheid tegemoet
Lees ook:Betere bescherming voor migratoire diersoorten
Lees ook:Japan houdt zich niet aan nieuwe wetgeving voor beschermde haaien
Lees ook:Duitse toeriste gedood door oceanische witpunthaai
Lees ook:Resultaten biodiversiteitstop Nagoya met gemengde gevoelens ontvangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.