De verborgen wildernis van Zuid-Soedan

Kersverse natie
Ondanks twee verwoestende burgeroorlogen in vijftig jaar tijd is Zuid-Soedan, het nieuwste land ter wereld, toch een vruchtbare plaats voor wilde dieren. Volgens experts kan ecotoerisme in de nabije toekomst even belangrijk worden voor de ontwikkeling van het land als de aanwezigheid van olie. Zuid-Soedan werd zaterdag, om een minuut over twaalf lokale tijd, officieel onafhankelijk. Het vruchtbare resultaat van een lang politiek proces, dat in 2005 startte met een vredesakkoord en eindigde in januari met een overweldigende pro-onafhankelijkheidsstem in een volksreferendum. Maar de nieuwe regering in Juba heeft, in alle opzichten, nog een pak werk voor de boeg. Economisch is het land bijvoorbeeld bijna volledig afhankelijk van de oliewinning, een weinig duurzame inkomstenbron die in de toekomst bovendien zal opdrogen.

Toeristisch potentieel
Het ecotoerisme kan mogelijk (net als in veel andere Afrikaanse landen) soelaas bieden. Zuid-Soedan herbergt namelijk imposante natuurschatten die door de politieke instabiliteit lange tijd voor het oog van de wereld verborgen bleven. Volgens de Wildlife Conservation Society herbergt het land belangrijke populaties van talloze diersoorten (olifanten, giraffes, zebra’s, diverse antilopensoorten, luipaarden) die we van oudsher associëren met het zwarte continent en vormt Zuid-Soedan het toneel voor de op een na grootste dierlijke landmigratie ter wereld. “Meer dan een miljoen antilopen en gazellen trekken jaarlijks door het land, een aanblik achterlatend die je vermoedelijk niet snel zal vergeten. Het is een haast hallucinatorische ervaring”, weet natuurbeschermer en WCS-ecoloog J. Michael Fay uit eigen ervaring.

Verrassing
De Wildlife Conservation Society werkt al sinds de jaren 1960 in het zuiden van Soedan, maar werkt sinds kort nauw samen met de nieuwe overheid. Fay wist aanvankelijk ook niet precies wat hij in Zuid-Soedan precies zou aantreffen. “Gewapende conflicten tussen mensen hebben meestal ook een verwoestende uitwerking op de natuur. Dat zagen we bijvoorbeeld in Angola en Mozambique, waar de parken nagenoeg leeg waren toen de kruitdampen van de burgeroorlogen waren opgetrokken. Ook vanuit Soedan waren de berichten uit de jaren negentig van de vorige eeuw weinig hoopvol. Maar toen we het land vanuit de lucht documenteerden, bleek dat Zuid-Soedan aardig nog wat mooie natuur en grote aantallen bijzondere diersoorten herbergt. Al moeten we wel de kanttekening maken dat bepaalde diersoorten, zoals buffels en zebra‘s, zware klappen hebben gehad en met name in het westen van het land nagenoeg verdwenen zijn.” Het oosten van Zuid-Soedan is minder zwaar getroffen, wat vooral te maken heeft met de aanwezigheid van de Nijl en een gigantisch moeras, natuurlijke barrières die het gebied voor stropers moeilijk toegankelijk maken. Het zal geen gemakkelijke taak worden om de veelal straatarme Zuid-Soedanezen ervan te overtuigen dat de dieren even belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan olie. Maar het potentieel en de hoop zijn in ieder geval aanwezig.

Bron: New York Times

Lees ook:Vleermuis met opvallend strepenpatroon ontdekt in Zuid-Soedan
Lees ook:Containerschip lekt olie in Noors natuurreservaat
Lees ook:Noors natuurreservaat bedreigd door olievlek
Lees ook:Driehonderd geredde pelikanen weer vrijgelaten
Lees ook:Schimmel oorzaak sterfte vuursalamanders Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.