Schimmel oorzaak sterfte vuursalamanders Zuid-Limburg

Foto: Wikimedia Commons

Sinds 2010 worden in Zuid-Limburg geregeld dode vuursalamanders (Salamandra salamandra) gevonden. Het was lange tijd een raadsel waar de dieren nu precies aan bezweken waren, maar Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hebben, in samenwerking met RAVON, het Amphibian Evolution Lab van de Vrije Universiteit Brussel en het Imperial College London, een nieuwe schimmel beschreven die verantwoordelijk is voor de Nederlandse vuursalamandersterfte. De wetenschappers wisten de agressieve schimmel met de naam Batrachochytrium salamandrivorans te isoleren uit de dode dieren. Het is al de tweede keer dat een schimmel de veroorzaker is van massale amfibieënsterfte. De eerste richtte een ware ravage aan in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika en Australië. Tientallen amfibieënsoorten zijn in deze gebieden sterk in aantal afgenomen of zelfs uitgestorven. Het blijft vooralsnog gissen naar de herkomst van de nieuwe schimmel en de impact van de infectie op andere amfibieënsoorten die in ons land voorkomen. Om te vermijden dat alle Nederlandse vuursalamanders in de vrije natuur zouden uitsterven, is een deel van de overlevende dieren opgevangen.

Lees ook:Dodelijke salamanderschimmel breidt zich verder uit
Lees ook:Dodelijke schimmel ook aangetroffen bij alpenwatersalamander
Lees ook:Gevaarlijke schimmel bedreigt ook Nederlandse amfibieën
Lees ook:Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte
Lees ook:Vuursalamanders verhuizen weer naar thuisprovincie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.