Noors natuurreservaat bedreigd door olievlek

Natuurramp
Een grote olievlek, die afkomstig is van een gestrand vrachtschip, heeft in het zuiden van Noorwegen een natuurreservaat bereikt. Het reservaat, bij Langesund in de buurt van Oslo, herbergt veel vogels. Volgens het Noorse Wereld Natuur Fonds zijn er inmiddels al tientallen dode vogels op de kust aangespoeld. Donderdagnacht liep het vrachtschip Full City in zware storm op de klippen voor de Noorse kust. De boot had een brandstofvoorraad van ruim 1120 ton dieselolie aan boord. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel olie er in zee is gestroomd, maar reddingswerkers verwachten dat het schip spoedig zal zinken. Volgens natuurbeschermers is 1100 ton een rampzalige hoeveelheid. “In 2007 is een keer 350 ton olie gelekt en het heeft destijds een jaar geduurd voordat alle olie was opgeruimd”, zegt een woordvoerder. Met drijvende buffers op zee wordt geprobeerd de verspreiding van de olie tegen te gaan. Ook wordt met grote zuigers olie van het water gehaald.

Broedseizoen
De voorzitter van het Noors Milieuverbond spreekt in de krant Aftenposten van de grootste olieramp die Noorwegen ooit geteisterd heeft. “Hoewel we eerder al met grotere olielekken te kampen hebben gehad, is dit een zeer ernstig geval. Dat komt omdat de olie in een ruig gebied is terechtgekomen waar het lastig zal zijn om de noodzakelijke opruimingswerkzaamheden ordentelijk te laten verlopen.” Hij noemt de lekkage funest voor de natuur in het gebied, dat een aaneenschakeling van eilandjes is. Het getroffen natuurgebied heet Lille Sastein en is nu gesloten, vooral omdat er veel vogels broeden. Meeuwen- en eendenpopulaties kampen door het olielek met grote problemen. Vogels die besmeurd raken met olie kunnen zich niet goed meer bewegen en verdrinken daardoor. Ook verhongeren veel vervuilde dieren of sterven ze doordat ze te veel olie binnenkrijgen.

Mankracht
Het Wereld Natuur Fonds is erg bezorgd. De organisatie heeft alle beschikbare vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met opruimen. Sinds 2005 zijn 300 mensen opgeleid om dit gespecialiseerde werk te doen. “Maar dat zijn er helaas veel te weinig om alles snel genoeg op te kunnen ruimen”, zegt een woordvoerder mismoedig.

Bronnen: Wereld Natuur Fonds , NOS

Lees ook:Containerschip lekt olie in Noors natuurreservaat
Lees ook:Geen olie- en gasboringen rond Noorse Lofoten
Lees ook:Partij voor de Dieren pleit voor stop op import Noors ‘walvisbont’
Lees ook:Noors leger een dag per week vegetarisch
Lees ook:Noorse jagers mogen meer wolven schieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.