Meeuwen richten slachting aan onder grote sterns op Ameland

Foto: Anja Brouwer

Zilvermeeuwen en halfwassen mantelmeeuwen hebben vorige week de kolonie broedende grote sterns op Ameland aangevallen. Binnen korte tijd hebben de meeuwen duizenden eieren en kuikens van de grote stern opgegeten. Dit vertelt natuurfotograaf Anja Brouwer, die het tafereel op de gevoelige plaat heeft weten vast te leggen. Vanaf halverwege april zijn ruim drieduizend broedpaartjes van de grote stern neergestreken in het gebied Feugelpôlle op Ameland. De grote sterns broeden hier samen met de kokmeeuwen. De twee soorten gedogen elkaar tijdens het broedseizoen. Kokmeeuwen verdedigen hun jongen fel tegen rovende zilvermeeuwen en mantelmeeuwen, waardoor ook de jongen van de grote stern veilig blijven. Door storm en hoog water zijn eerder veel nesten en jongen van de kokmeeuwen weggespoeld. De kokmeeuwen hadden vanaf dat moment niets meer om te verdedigen, waardoor ook de bescherming voor de nesten van de grote stern wegviel. De oudersterns vlogen aanvankelijk wel nog aan met visjes voor hun jongen, maar werden steeds vaker beroofd door de kokmeeuwen. Een dag later probeerden jonge zilver- en mantelmeeuwen de kolonie binnen te komen. De grote sterns raakten in paniek en probeerden de meeuwen te verjagen, maar met bebloede koppen en stevig ondergepoept lukte het de meeuwen toch om de broedkolonie binnen te komen. De eieren van de sterns werden vervolgens leeg geslobberd, terwijl ook veel kuikens verdwenen in de snavels van de roofzuchtige meeuwen. Brouwer denkt dat er tussen de basaltblokken nog wel wat jonge sterns zitten. De hoop is dan ook op deze kuikens gevestigd, want het is al te laat voor een tweede legsel.

Bronnen: Vroege Vogels, Anja Brouwer  

Lees ook:Grote stern paart met kuiken
Lees ook:Veel broedende grote sterns in het Wagejot en Utopia
Lees ook:Kijken naar grote sterns vanuit uniek perspectief
Lees ook:Recordaantal grote sterns op Texel
Lees ook:Pontische meeuw wint terrein in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.