Grote stern paart met kuiken

Foto: Marc Plomp

Marc Plomp van het het Vogelinformatiecentrum Texel kreeg onlangs een bijzonder staaltje gedrag voor zijn lens. Toen hij opnames aan het maken was van de plaatselijke kolonie grote sterns, merkte de natuurliefhebber op dat een oudere grote stern uit eigen beweging visjes aan kwam bieden aan willekeurige jonge vogels, dus niet zijn eigen kuikens. Die weigerden, maar na lang aandringen nam een van de jongen toch een visje aan. Het tafereel dat volgde is opmerkelijk. De volwassen grote stern (Thalasseus sandvicensis) paarde namelijk met het kuiken. Dit, vanuit een menselijk oogpunt naar pedofilie neigend gedrag schijnt vaker voor te komen bij kolonievogels zoals de grote stern, maar is nog niet vaak op film vastgelegd.

Bron en video: Vroege Vogels

Lees ook:Kijken naar grote sterns vanuit uniek perspectief
Lees ook:Veel broedende grote sterns in het Wagejot en Utopia
Lees ook:Meeuwen richten slachting aan onder grote sterns op Ameland
Lees ook:Een gevleugelde wereldreiziger
Lees ook:Recordaantal grote sterns op Texel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.