Fascinerende nachtreptielen

Een van de dingen die ik zo mooi vind aan een verblijf in natuurrijke gebieden in de tropen is dat er in de nachtelijke uurtjes vaak onwijs interessante dieren tevoorschijn komen, zeker als de wereld van slangen en hagedissen je bijzondere belangstelling heeft. Dieren die in grote delen van de tropen goed zijn vertegenwoordigd, zijn de gekko’s. Dat was vorige maand in India niet anders. Vooral in Kings Lodge (Bandhavgarh) wemelde het in de strooisel- en bladerlaag die de huisjes omgaven van de gekko’s, met name leden van de soort Hemidactylus brookii. Deze niet al te grote soort verblijft, net als veel andere gekko’s, graag in de buurt van menselijke nederzettingen. Een belangrijke reden is de aanwezigheid van insecten die in het duister aangetrokken worden door het licht in en rondom huizen en tuinen. Hoewel er gekko’s in verschillende vormen en gedaanten bestaan, zijn de leden van deze hagedissenfamilie meestal toch behoorlijk goed herkenbaar. Dat komt vooral dor de typische, met grote en lichtgevoelige ogen uitgeruste kop die doorgaans weinig ruimte biedt voor verwarring met andere typen hagedissen. Vrijwel alle gekko’s zijn insectivoren.

Lees ook:Aziatische minidraak
Lees ook:Russische ruimtegekko’s overleven missie niet
Lees ook:Nanotechnologie kan van iedereen Spider-Man maken
Lees ook:Oeroude kameleon ontdekt in stuk barnsteen
Lees ook:Nieuwe gekkosoorten ontdekt in Myanmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.