Knoflookpadden komen tevoorschijn

Hoewel de amfibieënwereld al wat langer volop tot leven is gekomen, was het in Nationaal Park De Meinweg nog even wachten op de eerste knoflookpadden. Tot vandaag! Tijdens de controles van de drie met schermen en emmers omgeven poelen in het gebied, troffen we twee mannetjes aan die op weg waren naar het water. De laatste jaren zijn in het kader van een reddingsplan  door ecologisch adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens volop gekweekte larven uitgezet in een aantal vennen en poelen om de soort, die een paar jaar terug plaatselijk bijna was uitgestorven, voor de Meinweg te behouden. Vorig jaar viel er voor het eerst een spectaculaire stijging van het aantal (voornamelijk mannelijke) volwassen knoflookpadden te noteren. 2016 wordt voor de dieren in het Meinweggebied een spannend jaar, want de verwachting is dat we dit jaar ook de eerste volwassen vrouwtjes (die er een jaar langer over doen om geslachtsrijp te worden dan de mannetjes) uit de kweek bij de voortplantingswateren mogen begroeten. De vrouwtjes die voorgaande jaren werden gevonden waren nog oude dieren uit de oorspronkelijke populatie.

Lees ook:Bescheiden comeback knoflookpad in Meinweg
Lees ook:Genieten van blauwe kikkers
Lees ook:Een middagje poelen inventariseren
Lees ook:Knoflookpaddenseizoen ten einde
Lees ook:Werken voor de knoflookpad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.