Wolf rukt op richting Nederland

Op slechts 200 kilometer van Nederland bevinden zich wolven. Dat heeft de Zoogdiervereniging zaterdag bekendgemaakt. Daarmee is Nederland binnen het bereik van zwervende jonge wolven. Het is voor wolven heel gewoon om op een dag 50 kilometer af te leggen. De wolf verdween tegen het eind van de negentiende eeuw uit Nederland. Het beroemdste Europese landroofdier is volgens de organisatie bezig met een terugkeer naar West-Europa en mogelijk ook naar Nederland. De wolvenpopulaties in Oost-Europese landen zijn de laatste jaren gestaag gegroeid en ook in West-Europa worden de roofdieren steeds vaker waargenomen. Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder meer in Hessen, op zo’n 200 kilometer van de Nederlandse grens. In Duitsland is al een speciaal project opgezet om mensen kennis te laten maken met de wolf. De Zoogdiervereniging denkt dat wolven mogelijk de Veluwe met het vele wild aantrekkelijk vinden. De organisatie kan echter niet voorspellen of, en zo ja, wanneer de wolven Nederland zullen bereiken.

Bronnen: ANP, Zoogdiervereniging

Lees ook:Cameravallen moeten wolven in grensgebied filmen
Lees ook:Wolf nadert Nederland met rasse schreden
Lees ook:Wolf nadert Limburg met rasse schreden
Lees ook:Wolf doodgereden in Overijssel
Lees ook:Wolf lijkt nu echt terug in Nederland

4 reacties op “Wolf rukt op richting Nederland

 1. Jules Vismale

  Wat mij betreft is de wolf welkom in Nederland! Laten Roodkapje en haar grootmoeder maar gewoon wandelen door het bos heen want de wolven zullen hen gewoon ontwijken en oma is toch te taai! Hier in Nederland zullen géén drie biggetjes rondlopen die huisjes van stro, hout en steen maken om Midas Wolf te weren want het omver blazen ervan is toch al te vermoeiend en zo lief zijn Knir, Knar en Knor ook weer niet! En vooral hopen dat de wolf de mensen die nog geloven in Roodkapje zoveel mogelijk vermijdt. Zij zijn in feite véél bloeddorstiger!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Heinen

  Hallo Jules,

  Wat mij betreft is de wolf ook welkom in Nederland. Maar ja, hij zou het in ons kikkerlandje wel erg lastig krijgen. Jagers die de wolf als een lastige concurrent zien, boze boeren en het dichte wegennetwerk zullen een succesvolle herintroductie wel in de weg staan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. kabouter

  Als een zwervende wolf per ongeluk in Nederland komt wordt hij/zij “doodgeschoten” door fotograven.
  Natuurlijk is de wolf welkom vermits hij/zij vermomt is als Korenwolf.
  Een echte wolf gaat onherroepelijk een snelle dood tegemoet in “vrij” Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jules Vismale

  Nou maar hopen dat de desbetreffende wolf of wolven, die in 2017 bij Arnhem opdoken, zo snel mogelijk uitwijken naar de Veluwe! Daar kunnen ze dan op reeën, damherten, edelherten, moeflons, wilde zwijnen en zelfs op wisenten gaan jagen waarvan ze de oude, zwakke en zieke exemplaren opruimen en de sterkeren laten lopen. Wie weet kunnen de wolven zelfs de Oostvaardersplassen ingaan om daar op oude, zwakke en zieke heckrunderen, konikpaarden en bevers te jagen zodat het natuurlijke evenwicht weer hier in Nederland wordt hersteld.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.