Wetenschappers leren orka mensentaal nabootsen

Foto: Robert Pittman, NOAA/publiek domein

Orka’s behoren tot de intelligentste en sociaalste dieren op aarde. Elke groep heeft bovendien een eigen dialect. Wetenschappers nemen aan dat orka’s dat dialect oppikken door groepsgenoten te imiteren. Maar een studie uit 2014 suggereert dat de pientere tandwalvissen zelfs in staat zijn om zich geluiden van compleet andere soorten eigen te maken. Het bleek bijvoorbeeld dat orka’s die al een tijdje in gevangenschap met andere dolfijnsoorten samenleefden die dieren steeds vaker imiteerden. In een nieuw onderzoek – verschenen in het blad Proceedings of the Royal Society B – gaan wetenschappers nog een stapje verder. Ze tonen aan dat orka’s ook mensen kunnen imiteren en er zelfs in slagen om woordjes als ’hallo’, ‘een, twee, drie’ en ‘dag’ te zeggen. Het moet worden opgemerkt dat de orka natuurlijk niet echt ‘praat’. Hij bootst de geluiden die hij hoort na, zonder dat hij waarschijnlijk weet wat ze betekenen. Het maakt de studie echter niet minder interessant. De onderzoekers tonen tenslotte wel aan dat een orka in staat is tot vocaal leren. En laat dat nou net de manier zijn waarop ook baby’s en jonge kinderen zich taal eigen maken.

Lees ook:Jachtstrategie van orka’s is cultureel bepaald
Lees ook:Whale.FM op zoek naar burgerwetenschappers
Lees ook:Orka’s jagen op haaien
Lees ook:Orka’s bevrijd uit ijsval
Lees ook:Orka doodt dolfijn voor de ogen van toeristen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.