Bijen zijn ook links of rechts

Honingbijen blijken, afzonderlijk van elkaar, een voorkeur te hebben voor links of rechts. Dat schrijven wetenschappers van de Australische University of Queensland in een recentelijk gepubliceerde studie. “In tegenstelling tot mensen die meestal rechtshandig zijn, vertonen bijen verschillende voorkeuren,” zegt wetenschapper professor Mandyam (Srini) Srinivasan. De wetenschappers voerden het onderzoek uit met een barrière waarin twee gaten zaten. Wanneer de gaten in de barrière even groot waren, koos 45 procent van de bijen bewust de linker- of rechterkant. Alleen wanneer het ene gat groter was dan het andere, kozen de insecten allemaal voor het grootste gat. Om te kunnen bepalen of de honingbij een voorkeur had voor links of rechts, werd de vluchttijd van de bij gemeten terwijl hij op het obstakel afvloog. Opvallend genoeg had de honingbij meer tijd nodig om te beslissen welk gat zij zou nemen als zijn voorkeurskant een kleinere opening had. “We denken dat de individuele voorkeuren een gehele bijenzwerm helpt om op een zo’n efficiënt mogelijke manier rond te vliegen,” zegt Srinivasan. “Dit komt omdat vliegende insecten voortdurend voor de uitdaging staan om de meest efficiënte en veiligste route te kiezen terwijl ze zich door dicht gebladerte voortbewegen.”

Lees ook:Bijenlanding voorbeeld voor de luchtvaart
Lees ook:Kangoeroes zijn linkshandig
Lees ook:Bijen verslaafd aan nectar met pesticiden
Lees ook:Europese honingbijen slimmer dan ‘killer bees’
Lees ook:Vrouwtjeskatten zijn vaker rechtspotig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.