Bijen verslaafd aan nectar met pesticiden

Net als mensen kunnen ook bijen blijkbaar verslaafd raken aan spul dat op de korte of lange termijn een sterk negatief effect op hun gezondheid heeft. Een studie die is uitgevoerd door wetenschappers van de Britse University of Newcastle wijst namelijk uit dat bijen en hommels vaak een voorkeur aan de dag leggen voor nectar dat bestrijdingsmiddelen bevat.
De nijvere insecten eten meer van nectar als er pesticiden in het goedje zitten dan wanneer de suikerrijke vloeistof niet is vervuild met bestrijdingsmiddelen. De reden voor dit op het eerste gezicht vreemde gedrag: de pesticiden stimuleren de hersenen van bijen en hommels vermoedelijk op de manier zoals nicotine het menselijk brein verslaafd maakt. De onderzoekers lieten bijen en hommels in hun laboratorium proeven van nectar waaraan drie van de meest gebruikte pesticiden (neonicotinoïden) waren toegevoegd. Soms kregen de diertjes echter ook onvervuilde nectar te eten. Al snel bleek dat de dieren helaas een voorkeur aan de dag legden voor het bloemvocht dat pesticiden bevatte. Net zoals alcohol- of rookverslavingen in de mensenwereld een negatief effect hebben op de volksgezondheid, kan de zucht naar pesticiden op termijn ook leiden tot een significante afname van bijenpopulaties.

Lees ook:Amerikaans onderzoek werpt nieuw licht op bijensterfte
Lees ook:Supermarkten schieten bijen te hulp
Lees ook:EU gaat bijen in nood helpen
Lees ook:Hommels krimpen door insecticiden
Lees ook:Greenpeace pleit voor verbod op producten met bijengif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.