Moord is natuurlijk gedrag voor mannetjeschimpansees

Het vermoorden van soortgenoten is grotendeels natuurlijk gedrag voor mannelijke chimpansees. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. Hoe meer mannetjes er in een chimpanseekolonie leven, hoe hoger het aantal moorden. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. In de nieuwe studie zijn 152 moorden in 18 verschillende chimpanseekolonies geanalyseerd. In tegenstelling tot wat veel wetenschappers dachten, neemt het aantal dodelijke incidenten niet significant toe door de activiteit van mensen in de leefgebieden van de apen. Chimpansees zijn met recht onze naaste verwanten, want naast mensen zijn het voor zover bekend de enige dieren die moedwillig moorden beramen. Vooral mannetjes werken regelmatig samen om een soortgenoot om het leven te brengen. De meeste moorden worden gepleegd in de Ngogo-chimpanseekolonie in Oeganda. Deze chimpanseegroep leeft in een bos dat nauwelijks wordt bezocht door mensen, waaruit blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk geen causaal verband bestaat tussen het aantal moorden in een chimpanseekolonie en de aanwezigheid van mensen. Aan het onderzoek naar moorddadig gedrag bij chimpansees werd ook een (deels historische) studie naar bonobo’s (dwergchimpansees) gekoppeld. De bonobo’s blijken hun vreedzame reputatie eer aan te doen, want in 98 jaar tijd werd slechts  een geval geregistreerd waarbij een bonobo moedwillig door een soortgenoot werd vermoord. Onderzoeksleider Michael Wilson gaat ervan uit dat dat moorddadig gedrag voor chimpansees een natuurlijke manier is om hun sociale positie en de toegang tot voedsel te verbeteren.

Lees ook:Chimpansees en bonobo’s gebruiken dezelfde gebarentaal
Lees ook:Bonobo’s zijn bereid om vreemden te helpen
Lees ook:Vrouwtjeschimpansees jagen vaker met speren
Lees ook:Bonobo’s eten lijkje van apenjong op
Lees ook:Chimpansees doen aan familieplanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.