Zwangere plesiosaurus ontdekt

Illustratie: Cosmos Magazine
Onthulling
Een fossiele vrouwtjesplesiosaurus (soort: Polycotylus latippinis ) in het Natuurhistorisch Museum van Los Angeles blijkt zwanger geweest te zijn op het moment dat ze overleed. In de baarmoeder van het 78 miljoen jaar oude dier werd namelijk een embryo ontdekt. Die onthulling doen paleontologen in het nieuwste nummer van het wetenschapsblad Science.

Einde discussie
De vondst maakt gelijk een einde aan een lange discussie tussen wetenschappers. Die vroegen zich af op plesiosaurussen eieren legden, zoals de meeste reptielen, of hun jongen levend baarden. Er zijn overigens ook (eier)levendbarende reptielen, zoals bepaalde skinken of onze inheemse adder en levendbarende hagedis. Het 150 centimeter lange jong zat duidelijk in het lichaam van het bijna vijf meter lange moederdier. “We weten al zo’n tweehonderd jaar dat plesiosauriërs in lang vervlogen tijden de wereldzeeën bevolkten, maar ondanks een berg fossielen hebben we nooit eerder een zwanger exemplaar gevonden”, weten de paleontologen die het Californische fossiel onder de loep namen.

Groepsdieren
Aangezien dieren die grote, reeds ver ontwikkelde jongen ter wereld brengen meestal gesofisticeerde vormen van ouderlijk gedrag aan de dag leggen, vermoeden de paleontologen dat ook veel plesiosauriërs in groepen leefden en erg goed voor hun jongen zorgden. Het fossiel lag jarenlang weggestopt in de kelder van het museum van Los Angeles, maar werd uit de mottenballen gehaald omdat het geprepareerd moest worden om opgenomen te kunnen worden in de nieuwe dinohal van het Natuurhistorisch Museum van Los Angeles.

Bron: Scientific American

Lees ook:Oudste dinosaurusveer van Europa ontdekt
Lees ook:Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum
Lees ook:Zwanger prehistorisch zeereptiel ontdekt
Lees ook:‘Vergeten’ fossiel van zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt in Duits museumarchief
Lees ook:Fossiel van onbekende prehistorische dolfijn ontdekt in museumcollectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.