Raadselachtige primaat nader onderzocht

Menselijke evolutie
Het verhaal van de menselijke geschiedenis gaat opnieuw een miljoen jaar verder terug in de tijd nu wetenschappers meer te weten zijn gekomen over ‘Ardi’, een mensachtige die 4,4 miljoen jaar geleden leefde in het deel van Afrika dat nu Ethiopië heet. Het vijftig kilo zware en 1 meter 22 lange vrouwtje scharrelde een miljoen jaar eerder door het bos dan de beroemde Lucy. De botten van dit primatenvrouwtje werden lange tijd beschouwd als de oudste skeletdelen van een voorouder van de mens. In plaats van de gedachte dat de mens zou afstammen van een primitief, chimpansee-achtig wezen, bewijst Ardi dat mens en chimpansee vermoedelijk los van elkaar zijn geëvolueerd uit een gezamenlijke voorouder. “Dit is niet die gemeenschappelijke voorouder, hoewel deze primaat van alle mensachtigen die we tot dusver hebben gevonden het meest in de buurt komt”, zei Tim White, directeur van het onderzoekscentrum voor menselijke evolutie van de Universiteit van Californië in Berkeley. Die gedeelde voorouder zou zo’n zes tot zeven miljoen jaar geleden geleefd moeten hebben. Ardi werd in 1994 gevonden, maar het onderzoek naar de levenswijze van de prehistorische primaat werd nog niet zo lang geleden pas afgerond. Donderdag zijn elf artikelen verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science waarin de mensachtige gedetailleerd beschreven wordt.

Rechtopstaand
Ardipithecus ramidus, zoals de Latijnse soortnaam van Ardi luidt, leefde in bosrijke gebieden en kon, gebruikmakend van alle vier haar ledematen, in bomen klimmen. Maar de specifieke ontwikkeling van de armen en benen wijzen erop dat de soort niet veel tijd in bomen doorbracht. Bovendien kon Ardi zich zonder al te veel moeite op twee benen voortbewegen. Ardi werd gevonden in de regio Afar in Ethiopië, een plek waar veel fossielen van uitgestorven planten en dieren zijn ontdekt. Ardi’s handen en polsen vertonen zowel modernere als primitieve kenmerken. Haar handpalmen waren kort en haar vingers flexibel, zodat ze zich in een boom kon voortbewegen en haar gewicht op haar palmen rustte. Ze moest wel voorzichtig zijn, omdat ze de anatomie ontbeerde waarmee veel huidige apen gezwind van tak tot tak slingeren. Dat Ardi ook rechtop kon lopen, blijkt uit de manier waarop haar bilspieren op haar bekken en heupen lagen. Daarnaast waren haar voeten stug genoeg om op te lopen, hoewel er ook nog steeds een duim aanwezig was om mee te kunnen klimmen.

Bron: Science Magazine

Lees ook:Evolutie van de mens begon mogelijk vroeger dan gedacht
Lees ook:Nieuwe link in menselijke evolutie ontdekt
Lees ook:Oudste primatenresten geanalyseerd in China
Lees ook:Nieuwe walvissoort gevonden onder Californische snelweg
Lees ook:Ooermens Lucy liep waarschijnlijk al rechtop

2 reacties op “Raadselachtige primaat nader onderzocht

  1. R. de Busser

    Waarom zo moeilijk doen, als het bewijs overal op Aarde te vinden is, dat de mens een “Hybrid ras” is. De “Mens” is een genetisch gemanipuleerd ras onstaan uit de Cro magnonmens en DNA van een buitenaards ras die precies op de mens lijkt. Allereerst de Homo Erectus die snel weer verdween, door een “update” wat de Homo Sapiens voort bracht. Een werk/slavenvolk voor de Nephilim. Waarom toch steeds de waarheid verhullen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Interessante theorie, maar om nu van ‘bewezen feiten’ te spreken lijkt me wat overdreven. Mensen die deels van buitenaardse wezens afstammen, het klinkt mij toch allemaal wat fantastisch in de oren. Ik ben dan ook best benieuwd naar het harde bewijsmateriaal dat deze lezing van de menselijke evolutie bevestigt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.