Doek valt voor stokoude zwaan

De waarschijnlijk oudste wilde zwaan ter wereld is in het Deense plaatsje Korsor overleden. Dat maakte de Universiteit van Kopenhagen vrijdag bekend. Het dier droeg een ring met de inscriptie ‘Helgoland 112851’. De vogel was op 21 februari 1970 door een Duitse ornitholoog nabij Kiel geringd. Destijds was het mannelijke dier bijna twee jaar oud. Volgens de Deense zwanenexpert Pelle Andersen-Harild brak de zwaan op overtuigende wijze alle bekende records. “We hebben al dieren gehad die stierven toen ze 28 of 29 jaar waren. Dat waren records. De kans dat een zwaan zijn veertigste verjaardag haalt, is daarentegen eigenlijk nihil”, aldus de deskundige. Het dier wist gedurende zijn lange leven een vijftal strenge winters te overleven. Een krachtig gestel, een vruchtbaar, voedselrijk territorium en een gelukkig gesternte vormen de belangrijkste factoren die het succes van de zwaan mogelijk maakten.

Lees ook:Zwaan zorgt voor tijdelijke files op A2
Lees ook:Brandweer redt vastgevroren zwaan
Lees ook:Verwondingen aangereden zwaan vallen mee
Lees ook:Australische zeeschildpaddenpopulatie dreigt geheel vrouwelijk te worden
Lees ook:Zwanenfamilie veroorzaakt verkeersongeval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.