Sneeuwluipaard eet betrekkelijk vaak gedomesticeerd vee

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De sneeuwluipaard (Panthera uncia) is een geheimzinnige jager die in het wild maar zelden door mensenogen wordt gezien. Toch voedt de katachtige zich relatief vaak met vee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Buiten natuurlijke prooidieren zoals wilde schapen en kleine zoogdieren zoals marmotten en hazen, grijpen sneeuwluipaarden ook geregeld koeien, geiten, paarden en yaks. De wetenschappers kwam tot hun bevindingen door 537 drollen van luipaarden te onderzoeken. Ze voerden ook een genetische analyse uit op de uitwerpselen. Aan de hand van het DNA dat in de poep werd aangetroffen, konden ze precies in kaart brengen welke diersoorten de luipaarden hadden gegeten. 25 procent van het sneeuwluipaardendieet bestaat doorgaans uit gedomesticeerde dieren. En dat is slecht nieuws voor deze bedreigde diersoort, die toch al vaak ten prooi valt aan de toorn van ontstemde veehouders. Volgens de wetenschappers is er maar één oplossing om de spanning tussen sneeuwluipaarden en veehouders op te lossen. Ze willen het aantal wilde dieren in Tibet verhogen door een betere bescherming van wilde schapen, herten, marmotten en hazen.

Lees ook:Sneeuwluipaard niet meer met uitsterven bedreigd
Lees ook:Steentijdmensen vervoerden edelherten over zee
Lees ook:Ontsnapte lynx zorgt voor onrust onder Britse veehouders
Lees ook:Witte hazen gezien in Groningen
Lees ook:Het hoe en waarom van strepen en vlekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.