Sneeuwluipaard niet meer met uitsterven bedreigd

Foto: Bernard Landgraf, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De sneeuwluipaard wordt officieel niet meer met uitsterven bedreigd. De status van het dier is van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’ gegaan. Dat heeft de International Union for Conservation of Nature (IUCN) bekendgemaakt, aldus de BBC. Na een drie jaar durend onderzoek is geconcludeerd dat het iets beter gaat met de sneeuwluipaarden. Als er minder dan 2500 sneeuwluipaarden zijn en het aantal ernstig afneemt, wordt de soort gekenschetst als een serieus bedreigde diersoort. Hoewel de verbeterde status goed nieuws is voor de sneeuwluipaard, betekent het zeker niet dat alle gevaren definitief geweken zijn. Volgens de IUCN vormen stropen en het verdwijnen van leefruimte nog steeds grote dreigingen voor het voortbestaan van de even geheimzinnige als fraaie katachtige. De luipaarden leven in de berggebieden Centraal-Azië en stonden al sinds 1972 op de lijst van bedreigde diersoorten.

Lees ook:Sneeuwluipaard eet betrekkelijk vaak gedomesticeerd vee
Lees ook:Ruim twintigduizend dieren en planten met uitsterven bedreigd
Lees ook:Mascotte WK Voetbal met uitsterven bedreigd
Lees ook:Een op de acht vogelsoorten met uitsterven bedreigd
Lees ook:IJsberenpopulatie dreigt met dertig procent af te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.