Alle ijsberenpopulaties bedreigd door klimaatverandering

Foto: United States National Oceanic and Atmospheric Administration

Niet alleen sommige, maar alle ijsberenpopulaties in het Noordpoolgebied worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Dat is de uitkomst van een studie die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad The Cryosphere. Het grote probleem is dat de in totaal negentien geïdentificeerde leefgebieden van de ijsbeer in de wintermaanden steeds minder lang bedekt zijn met zee-ijs. En dat ijs is voor ijsberen van essentieel belang om zeehonden te kunnen vangen. Door satellietbeelden uit een archief van de laatste 35 jaar te bestuderen, konden de onderzoekers in alle leefgebieden van de ijsbeer dezelfde trend bespeuren: het zee-ijs trekt zich in de lente steeds vroeger terug en groeit in de herfst steeds langzamer aan.

Lees ook:IJsberen zoeken toevlucht tot drijvende ijsberg
Lees ook:IJsberen hebben mogelijk Ierse roots
Lees ook:Intiem portret van een ijsberenfamilie
Lees ook:Oudste ijsbeer van Nederland overleden
Lees ook:IJsberen eten dolfijnen en begraven resten in sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.