Apenselfie leidt tot rechtszaak

De nevenstaande, uit 2011 stammende foto van een zwarte kuifmakaak  (Macaca nigra) is momenteel de inzet van een groot geschil tussen fotograaf David Slater en Wikipedia. Je zou zeggen dat Slater de rechthebbende eigenaar van de foto is. Het probleem is alleen dat hij de foto niet zelf heeft gemaakt, maar dat het om een briljant uitgepakte selfie gaat. De aap wist namelijk een van Slaters camera’s te bemachtigen en sloeg vervolgens aan het experimenteren met het apparaat. Onder de vele foto’s zaten veel vage en belabberde plaatjes, maar ook een paar ware juweeltjes waar veel natuurfotografen behoorlijk jaloers op zouden zijn. Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft de foto’s opgenomen in zijn rechtenvrije fotodatabase, Wikimedia Commons, en weigert de foto’s te verwijderen. Volgens Wikimedia heeft de aap de foto’s zelf genomen, en is niet Slater, maar de aap zelf de eigenaar van de platen. En omdat niet-menselijke dieren wettelijk gezien niet over auteursrecht kunnen beschikken, zijn de foto’s voor iedereen vrij te gebruiken, zo beargumenteert Wikimedia. Slater neemt echter geen genoegen met die uitleg en sleept de organisatie voor de rechter. Het grapje kan de fotograaf een goeie tienduizend pond (ruim twaalfduizend euro) kan gaan kosten. Aan de andere kant snap ik hem ook wel, want het blijft sneu als zo’n foto, die eigenlijk toch met jouw apparatuur en grotendeels dankzij eigen inspanningen (het maken van de reis naar Celebes, het vinden en benaderen van de kuifmakaak), overal op het internet en in printpublicaties opduikt, terwijl je er zelf amper een cent aan verdient.

Lees ook:Aap krijgt geen auteursrecht op selfie
Lees ook:Fotograaf treft schikking over auteursrecht apenselfie
Lees ook:Fotograaf lijkt kansloos in zaak apenselfie
Lees ook:PETA strijdt voor aap als rechtmatige eigenaar van selfie
Lees ook:Kuifmakaak dreigt uit te sterven door illegale jacht

Eén reactie op “Apenselfie leidt tot rechtszaak

  1. Robin Rutten

    Hoezo snap je hem wel? Het is vrijwel een hopeloze zaak en daar zou ik nooit duizenden euro’s op inzetten. Zeker niet als je zit te klagen over een jaarsalaris dat je (terecht) door de neus geboord wordt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.