Kuifmakaak dreigt uit te sterven door illegale jacht

Foto: Lip Kee Yap, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

De kuifmakaak (Macaca nigra), een zeldzame primaat die alleen voorkomt op het Indonesische eiland Celebes, wordt ernstig bedreigd door de illegale jacht. Het vlees van de apen wordt door de lokale bevolking namelijk beschouwd als een lekkernij. Waar wereldwijd de meeste primaten vooral lijden onder de vernietiging van hun leefgebied, valt de kuifmakaak (ook wel zwarte makaak of sulawesimakaak genoemd) primair ten prooi aan clandestiene jachtpraktijken. Volgens Yunita Sewi, die met de  stichting Selamatkan Yaki de bewoners van Celebes ervan probeert te overtuigen om de kuifmakaak voortaan van de menukaart te laten, driegt de aap binnen afzienbare tijd uit te sterven als er geen cultuuromslag plaatsvindt op het eiland. Hoewel de kuifmakaken wettelijk beschermd zijn, blijkt het handhaven van het jachtverbod in de praktijk een lastige klus te zijn. In het verleden kwam het onder meer tot opstootjes met de politie toen die verkopers van het vlees controleerde. Er leven momenteel nog circa vijfduizend kuifmakaken op Celebes. Daarvan zitten er circa tweeduizend in een reservaat, een plek waar ze tamelijk goed worden beschermd . Dat geldt helaas niet voor de overige drieduizend exemplaren die nog op het eiland wonen.

Lees ook:Fotograaf treft schikking over auteursrecht apenselfie
Lees ook:Apenselfie leidt tot rechtszaak
Lees ook:Supermarkten stunten weer meer met vlees
Lees ook:Nieuwe kolonie monniksrobben ontdekt
Lees ook:Fotograaf lijkt kansloos in zaak apenselfie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.