PETA strijdt voor aap als rechtmatige eigenaar van selfie

Een wat bizar aandoend nieuwsbericht uit de Verenigde Staten: de dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) gaat de fotograaf voor de rechter slepen die de rechten claimt van de selfie die een aap in 2011 maakte. De kuifmakaak Naruto maakte enkele foto’s van zichzelf met de camera die Amerikaanse fotograaf David Slater een moment onbewaakt achterliet. Slater claimt de rechten op de foto namens zijn bedrijf Wildlife Personalities Ltd. PETA vindt echter dat Naruto het recht heeft op de selfie, omdat in de Amerikaanse wet niet staat vastgesteld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt. De aap maakte de foto en zou daarom volgens het PETA de rechten op de plaat moeten krijgen. Als de rechtszaak wordt gewonnen door de partij die de aap vertegenwoordigt, zou dat betekenen dat voor het eerst in de geschiedenis een niet-menselijk dier iets rechtmatig in eigendom heeft. Het geld dat binnengehaald wordt met de verkoop van de selfie zou zowel Naruto als zijn apentroep en leefgebied ten goede komen.

Lees ook:Fotograaf treft schikking over auteursrecht apenselfie
Lees ook:Aap krijgt geen auteursrecht op selfie
Lees ook:Apenselfie leidt tot rechtszaak
Lees ook:Fotograaf lijkt kansloos in zaak apenselfie
Lees ook:Oprah ontvangt prijs van PETA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.