Aantal proefdieren weer toegenomen

In 2011 is het aantal gebruikte proefdieren, na een daling in 2010, weer met 2,5 procent toegenomen. Het aantal verspilde proefdieren is met maar liefst 7 procent ten opzichte van 2010 toegenomen. Dit blijkt uit de nieuw verschenen jaarcijfers van 2011, gepubliceerd door de Voedsel- en Warenautoriteit in de Zo Doende 2011, het jaaroverzicht voor het proefdiergebruik in Nederland. In 2011 zijn in totaal 589.853 dierproeven uitgevoerd. Dit is een toename van 14.575 proeven ten opzichte van 2010. Dit is gezien de daling in voorgaande jaren en de introductie van steeds meer proefdiervrije technieken op zijn minst verontrustend te noemen. Het aantal dieren dat door overschot werd gedood, steeg met maar liefst 7 procent (verspilde proefdieren). Het gaat hier om dieren die uiteindelijk niet voor proeven worden gebruikt, maar wel gewoon naar de slachtbank worden geleid. Volgens Marja Zuidgeest, de directeur van Proefdiervrij, kan deze zinloze verspilling van levens verschillende oorzaken hebben, variërend van meer experimenten op specifieke dieren (bijvoorbeeld alleen mannetjes of vrouwtjes), fokprogramma’s tot zieke dieren. In 2011 zijn vooral opvallend veel kippen (10.024) en vissen (4.410) afgemaakt. Zuidgeest: “Ondanks kritiek vanuit de maatschappij en de Tweede Kamer lukt het maar niet verspilling van proefdieren terug te dringen.”

Lees ook:Aantal proefdieren toegenomen
Lees ook:Aantal dierproeven gestegen in 2014
Lees ook:Bijna 500.000 proefdieren voor niets gefokt in Nederland
Lees ook:Meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt
Lees ook:Circa tien procent van gevangen vis teruggegooid in zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.