Circa tien procent van gevangen vis teruggegooid in zee

Ongeveer een tiende van de vissen die wereldwijd wordt gevangen in oceanen worden, meestal dood of ernstig gewond, terug in zee gegooid. De vissen zouden niet de gewenste kwaliteit hebben. Dat blijkt uit cijfers die tien jaar lang door driehonderd wetenschappers in kaart zijn gebracht. Het rapport werd maandag gepresenteerd in de Russische hoofdstad Moskou.Ongeveer 10 miljoen van de 100 miljoen ton vis wordt jaarlijks teruggegooid. Vissersboten gooien vissen terug die ziek, te klein, al gewond of van een ongewenste soort zijn. Wetenschappers noemen het teruggooien ‘een enorme verspilling, in een tijd waar overbevissing een probleem vormt voor aarde en mens’. Hoewel de onderzoekers de tien procent nog ‘te veel noemen’, is het aantal wel een daling ten opzichte van 1989. Toen werd nog vijftien procent van de vangst teruggegooid. In de Stille Oceaan wordt procentueel het meeste vis teruggegooid. Vooral op Russische vissersboten, die op koolvis jagen, en op Zuid-Koreaanse en Chinese boten worden veel vissen gedumpt.

Lees ook:Gorilla lijkt meer op mens dan aanvankelijk gedacht
Lees ook:Oeralmeteoriet zorgt voor honderden gewonden
Lees ook:Krimpende vissen en bar winterweer
Lees ook:Meer Siberische tijgers in Rusland
Lees ook:Delen van de aarde in 2300 misschien te warm voor de mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.