Aantal dierproeven gestegen in 2014

Cijfers over 2015 zijn nog niet bekend, maar in 2014 vonden in Nederland ruim 621.000 dierproeven plaats. Dat is een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van 2013. Vooral muizen, kippen, vissen, runderen, ratten en konijnen vielen ten prooi aan de experimenteerdrift van de mens. De cijfers staan in het jaaroverzicht dierproeven en proefdieren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het aantal dierproeven met paarden, resusapen en java-apen daalde juist in 2014. Ruim 145.000 proeven werden uitgevoerd op genetisch gemodificeerde dieren. Hoewel de Nederlandse regering de mond vol heeft over het zoeken naar en promoten van alternatieven voor dierproeven, blijkt van die mooie beloften in de praktijk dus niet veel terecht te komen. Dierenbelangenorganisatie EDEV benadrukt bovendien dat veruit de meeste (zo’n 75 procent) in 2014 uitgevoerde dierproeven niet wettelijk verplicht waren.

Lees ook:Genetisch gemodificeerde muggen kunnen wellicht malaria uitroeien
Lees ook:Aantal proefdieren toegenomen
Lees ook:Meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt
Lees ook:Nog onnodig veel dierproeven in Europa volgens Stichting Proefdiervrij
Lees ook:Dierenbescherming: ‘veel dierproeven volstrekt overbodig’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.