Duizenden koeien lijden pijn in Nederlandse stallen

KoeHonderdduizenden Nederlandse koeien lijden pijn door uier- of klauwontsteking. Dat claimt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier in een rapport dat vandaag is uitgebracht. In het rapport, dat de veelzeggende titel Vijf voor Twaalf meekreeg, stelt de organisatie dat de melkveesector weliswaar nog niet zo dieronvriendelijk geïndustrialiseerd is als de varkens- en de (vlees)kippenindustrie, maar “dat het wel in rap tempo die kant opgaat.” Wakker Dier zegt dat maar liefst zeven op de tien koeien kampen met klauwontsteking. “Zeer pijnlijk, omdat de koe met honderden kilo’s gewicht op ontstoken poten rondloopt.” De hoge melkproductie, te weinig beweging en de harde betonnen vloeren besmeurd met mest zouden de hoofdoorzaken van het probleem vormen. Ook beweert Wakker Dier dat vier van de tien melkkoeien aan uierontsteking lijden. Ook dat is uitermate pijnlijk voor de beesten. Met name door de eenzijdige fok, vrijwel uitsluitend gericht op hoge melkproductie is de koe hiervoor zeer gevoelig geworden, aldus de organisatie. De dierenartsenorganisatie KNMvD bepleit om deze reden pijnbestrijding. Maar deze wordt vrijwel nergens toegepast. Het rapport voor de melkveehouderij is een wake-up call, vindt Wakker Dier. “Niet alleen voor de sector maar ook voor consument en supermarkt.”

Lees ook:Stichting Wakker Dier wil meer aandacht voor misleidende producten
Lees ook:McDonald’s op de vingers getikt voor misleidende reclamespot
Lees ook:Dierenleedplaatjes tegen kiloknallers
Lees ook:C1000 en Lidl stappen volledig over op weidemelk
Lees ook:Wakker Dier start campagne tegen foute kazen

Eén reactie op “Duizenden koeien lijden pijn in Nederlandse stallen

  1. george

    Honderduizenden kinderen lijden pijn in Nederland.
    Wakker Mens heeft berekend dat kinderen tussen 0 en 12 jaar gemiddeld per dag 34 minuten lichaamlijk pijn lijden en 124 minuten per dag emotionele pijn lijden.
    Met een psa-meet methode die ondersteund word het iva-signaleringssysteem is de ecnomische schade berekend op 17 Euro per dag per kind per jaar.
    De totale schade aan de Nederlandse ecnomie bedraagt dan totaal 127 miljard Euro per jaar.
    De groep van 12 tot 21 is verantwoordelijk voor een schade bedrag van 413 miljard Euro per jaar.
    De ouders van deze kinderen veroorzaken meestal deze pijn bij kinderen en zijn daarom verantwoordelijk voor het totale bedrag van 540 miljard Euro.
    Er is een regeer voorstel ingediend om te bepleiten dat alle kinderen in Nederland op de boerderijen geplaatst worden omdat gebleken is dat boeren en boerinnen beter voor vee en kinderen zorgen.
    De Nederlandse Vereniging van Kinderartsen zal proberen de pijn te bestrijden maar geeft toe dat het niet eenvoudig is.
    Als ouders niet mee werken zal er geen pijnbestrijding toegediend worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.