RaskattenWijzer onthult erfelijke gebreken bij veel kattenrassen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Nederland was al het enige land ter wereld met een RashondenWijzer. Sinds vandaag hebben we daarnaast ook nog een RaskattenWijzer. Voor 23 kattenrassen zijn door een panel van dierenartsen vijftig erfelijke ziektes geïnventariseerd, variërend van hartfalen tot lymfeklierkanker. Uit de cijfers blijkt dat het vaak slecht gesteld is met de raskatten. Het gemiddelde kattenras kent tien erfelijke aandoeningen. Van alle katten is de pers verreweg het ziekst, gevolgd door de Devon Rex en de siamees. De top tien herbergt verder rassen zoals de burmees en de heilige birmaan. Net als bij rashonden komen ook bij raskatten veel erfelijke aandoeningen voor. De oorzaken zijn inteelt en een onnatuurlijk uiterlijk, dat uiteindelijk schadelijk is voor het dier. Zo heeft de Pers een zeer platte kop, met als gevolg chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer goed in de mond past. Populaire rassen als de Maine Coon en de Britse korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden daar vaak aan na een veel te kort leven.

Lees ook:Rashondenwijzer en Radar besteden aandacht aan erfelijke aandoeningen
Lees ook:Rashonden voortaan niet meer doorgefokt
Lees ook:Grote honden sterven eerder dan kleintjes
Lees ook:Twee miljoen dollar voor Tibetaanse mastiff
Lees ook:Petitie aangeboden tegen illegale puppyhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.