Rashondenwijzer en Radar besteden aandacht aan erfelijke aandoeningen

Een groot aantal hondenrassen is ziek. Ze lijden aan erfelijke aandoeningen die zijn ontstaan door inteelt en het fokken op extreme vormen van ‘schoonheid’. Meer dan veertig procent van de rashonden heeft een erfelijke aandoening en veel hondenrassen zijn zo ziek dat ze beter niet meer gefokt kunnen worden. Op www.RashondenWijzer.nl worden voor de tachtig meest verkochte hondenrassen de erfelijke aandoeningen, een beschrijving van de erfelijke aandoeningen en een koopadvies gegeven. De website gaat online na de uitzending van Radar. Voorbeelden van doodzieke hondenrassen zijn de Duitse herder, met 51 erfelijke aandoeningen, de labrador met 38 erfelijke aandoeningen en de kortharige teckel met 36 erfelijke aandoeningen. Hondenrassen met zoveel klachten zouden volgens Dier & Recht niet meer op de huidige manier gefokt mogen worden omdat er sprake is van ‘dierenmishandeling zonder een redelijk doel’. Erfelijke aandoeningen zijn onder andere heupdysplasie (Duitse herder), ademhalingsproblemen (bulldogs), vroegtijdig overlijden door kanker (berner sennenhond) en een te kleine schedel waardoor epilepsie, chronische hoofdpijn en jeuk (cavalier) ontstaan.

Lees ook:RaskattenWijzer onthult erfelijke gebreken bij veel kattenrassen
Lees ook:Hond bijt Duitse vrouw dood
Lees ook:Onderzoek naar fokproblemen bij labradors en Perzische katten
Lees ook:Eigenaren van vechthonden verplicht op cursus
Lees ook:Halve wolven steeds populairder in Engelstalige landen

5 reacties op “Rashondenwijzer en Radar besteden aandacht aan erfelijke aandoeningen

 1. rob cornelese

  Prima uitzending van Radar. Raad van Beheer heeft boter op zijn hoofd en beleidt slechts in woord maar niet in daad verbetering.Uitgifte van zoveel mogelijk stambomen is financieel belangrijker dan gezondheid van honden.Helaas!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ludo Mens

  Re Op http://www.RashondenWijzer.nl worden voor de tachtig meest verkochte hondenrassen de erfelijke aandoeningen, een beschrijving van de erfelijke aandoeningen en een koopadvies gegeven

  Waar zit deze lijst van 80 rassen verborgen ? Ik vind hem niet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Judith van der Wart

  Als fervent hondenliefhebster ben ik ook erg nieuwsgierig naar deze lijst maar kan hem niet vinden.
  Jammer. Ook vind ik dat misschien nog meer benadrukt kan worden dat ook, of misschien juist, de dieren die uit de particuliere-en of broodfokkerijen komen, dus vaak zonder stamboom, de doorgefokte ellende nog meer vertonen. Dus niet alleen datgene wat voor “mooi” door moet gaan of voor rasstandaard, maar ook de erfelijke gezondheidsproblemen van een bepaald ras.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Heinen

  Onder het kopje rashonden staat een lijst met honden en het aantal geconstateerde aandoeningen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.