Grote honden sterven eerder dan kleintjes

Grote honden zoals bijvoorbeeld labradors, boxers en sint-bernardshonden worden statistisch gezien minder oud dan kleinere rassen zoals chihuahua’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in de Duitse stad Göttingen dat donderdag in het biologisch vaktijdschrift American Naturalist is verschenen. Gemiddeld worden grote honden vijf tot acht jaar oud, terwijl kleinere dieren vaak gezegende leeftijden van tien tot vijftien jaar bereiken voor ze hun laatste adem uitblazen. “Grote rassen verouderen biologisch duidelijk sneller dan kleine”, stelt evolutiebiologe Cornelia Kraus in American Naturalist. “Wij gaan ervan uit dat dat met de snelle groei van grote hondenrassen samenhangt.” Veel grote honden bereiken snel de volwassen leeftijd en zijn met zeven tot acht jaar vaak al aan het eind van hun latijn. Bovendien hebben grote honden over het algemeen vaker te kampen met kwalen als gewrichtsproblemen of overgewicht. Een keiharde wetmatigheid is de langere levensduur van kleine rassen overigens niet, want er zijn ook voorbeelden van grote honden die dertien of veertien jaar oud worden. De wetenschappers hebben voor hun onderzoek een Amerikaanse databank geraadpleegd waarin meer dan 50.000 honden van 74 rassen stonden geregistreerd.

Lees ook:Britse politie neemt duizenden honden in beslag
Lees ook:Kleine hondenrassen zitten er warmpjes bij
Lees ook:Warm klimaat zorgt voor grote snavels
Lees ook:‘Honden zijn sympathieker dan mensen’
Lees ook:Dementietest voor honden ontwikkeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.