Pascals handleiding voor alles wat je altijd al wilde weten over kameleons

Première
Vorige week ging de tekenfilm Rapunzel in première in de Nederlandse bioscopen. Een belangrijke rol in het verhaal is weggelegd voor de kameleon Pascal. De heldin Rapunzel slijt (die ook wel Raponsje wordt genoemd) haar dagen opgesloten in een toren. Gelukkig heeft ze een trouwe en opbeurende metgezel, en vertrouweling in Pascal, de kleine kameleon die Rapunzel ertoe aanzet voor het eerst de wereld te gaan ontdekken. Buiten de toren in de wijde wereld beschermt Pascal zijn speciale vriendin en blijft dicht aan haar zijde, vooral wanneer de knappe Flynn Rider zijn intrede doet. Natuurlijk staan kameleons zoals Pascal erom bekend dat ze van kleur kunnen veranderen, maar dat is niet het enige interessante aan hen, dus hebben we Pascal gevraagd ons uit eerste hand te laten berichten over een van de fascinerendste dieren uit het dierenrijk en een van de leukste figuren uit Rapunzel.

Wat dat van kleur verschieten betreft…
Iedereen schijnt te denken dat wij kameleons van kleur veranderen om niet op te vallen (schutkleur), maar we zijn al meestal groen en de meesten van ons leven in bossen, dus hoeven we meestal niet zoveel moeite te doen om onszelf te verbergen. We veranderen eerder van kleur vanwege variaties in licht of luchtvochtigheid, om te communiceren met andere kameleons of gewoon vanwege onze stemming.

Ik en mijn soortgenoten
Ik kom uit een grote familie. Er zijn zo’n 160 soorten kameleons en we variëren in lengte van 2,5 tot ruim 60 cm. We wonen over de hele wereld. Ik heb een hoop neefjes in Madagaskar en andere delen van Afrika en ik heb gehoord dat er ook kameleons in het Midden-Oosten, India, Sri Lanka, en zelfs Spanje en Portugal voorkomen. Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat voor soort ik ben, maar in ieder geval ben ik geen stekelkameleon en geen Tanzaniaanse kortstaartkameleon. Ik heb lekker geen stekels of wratten, en je kunt zeggen wat je wilt over mijn staart, maar kort is hij niet.

Over staarten gesproken
Een hoop kameleons leven in bomen en gebruiken hun staart om takken als houvast te pakken en om te balanceren. Rapunzel heeft lang haar, dus ik gebruik mijn staart om me aan haar vast te klampen als ze op avontuur gaat. Net als andere kameleons kan ik mijn staart opkrullen in een perfecte spiraal als ik even een tukje ga doen.

Het zit ‘m in de ogen
Wij kameleons kunnen onze ogen onafhankelijk van elkaar verdraaien en scherpstellen. Dat betekent dat we een panoramisch zicht op de wereld om ons heen hebben en naar twee verschillende dingen tegelijk kunnen kijken.

Heb ik het al over mijn ongeloofelijke tong gehad?
Mijn tong is erg kleverig en zo’n 1,5 keer langer dan mijn lijf. Ik schiet die uit mijn bek om insecten te vangen. Geleerden denken dat kameleons hun prooi in 30/1000 van een seconde verschalken. Klopt volgens mij wel ongeveer, maar ik kan niet zeggen dat ik er ooit een stopwatch bij gebruikt heb. Ik zou het je best willen laten zien in praktijk, maar het is te snel voor het menselijk oog. Je zou het moeten opnemen en dan in slow-motion moeten afspelen.

Favoriete eten
Ik eet praktisch alle insecten. Sprinkhanen, krekels, vliegen, noem maar op. Ik heb wel eens gehoord dat sommige soorten kameleons andere hagedissen oppeuzelen, zelfs vogeltjes en muizen, maar dat is niets voor mij.

Ovipaar
Nu blijkt dat veel soorten kameleons “ovipaar” zijn, wat betekent dat ze eieren leggen en andere, gewoon kant-en-klare miniatuurversies van zichzelf lanceren die binnen de kortste keren al heen en weer rennen. Maar ik ben een mannetje, dus veel kan ik je hier verder ook niet over vertellen.

Mijn naam
“Pascal” is de naam die Rapunzel me heeft gegeven. “Kameleon” is gebaseerd op twee Griekse woorden die samen “aardleeuw” betekenen. Mensen zijn altijd verbaasd dat ik dat weet, maar Rapunzel en ik hebben een eeuwigheid in die toren gezeten, waardoor we een hoop tijd hebben om te lezen.

Vrienden van mijn eigen soort
Mis ik het gezelschap van andere kameleons? Niet echt. Rapunzel is mijn beste vriendin, zonder twijfel, en we zijn altijd samen, dus alleen ben ik niet. De meeste kameleons zij vrij solitaire wezens en de mannetjes kunnen zich heel territoriaal gedragen. Om je de waarheid te vertellen, ik kan zelf ook behoorlijk territoriaal zijn als die Flynn Rider in de buurt is. Wat vindt hij zichzelf toch knap en charmant, niet dan?

Heb je een vriend nodig?
Sommige mensen noemen kameleons troeteldieren, maar dat zijn we niet. Misschien de beste vriend van Rapunzel, haar vertrouweling, motivator, metgezel, iemand bij wie ze haar hart uit kan storten, maatje, kameraad of makker. Maar niet haar troeteldier. Ik ben gewoon makkelijk in de omgang en, zo lang ik bij Rapunzel ben, ook gelukkig. De meeste kameleons leven echter in bossen of oerwouden en ander warme plekken en ze hebben behoorlijk gevarieerde eetgewoonten. Het leven in een kooi is niet echt geschikt voor ons. Als je een huisdier wilt, neem dan een kat of een hond. Die kunnen dan wel niet van kleur veranderen of dat trucje met hun tong doen, maar ja, we kunnen niet allemaal een kameleon zijn, ja toch?

Kijk hier voor een video-interview met de makers van Rapunzel.

Lees ook:Koudbloedige kleurenpracht
Lees ook:Kleinere kameleons hebben rappere tong
Lees ook:Fotografen ontdekken miniscule kameleon
Lees ook:Dwergkameleon gebruikt staart als wandelstok
Lees ook:Kameleons kunnen oplichten in het donker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.