Filmpje van geboorte octopus is internethit

Foto: Virginia Aquarium & Marine Science Center

Octopussen zijn in veel opzichten aparte en bewonderenswaardige dieren. Het zijn veruit de intelligentste weekdieren op aarde (cognitief staan ze minstens op hetzelfde niveau als honden), terwijl ze door het ontbreken van een skelet ook de kunst verstaan om zich in de kleinste spleten te wurmen. Daarnaast kunnen de meeste soorten ook nog van kleur veranderen. Dat die laatste eigenschap aangeboren is, blijkt wel uit deze video die is geschoten in het Amerikaanse Virginia Aquarium & Marine Science Center. De beelden tonen de geboorte van een Octopus briareus. Het beestje kruipt schijnbaar moeiteloos uit zijn ei – dat deel uitmaakt van een grotere collectie eieren die nog niet zijn uitgekomen en samen de vorm van een bloem aan lijken te nemen. Het spierwitte lijfje van de octopus verschiet gelijk van kleur en wordt bruin. Die kleurverandering wordt mogelijk gemaakt door chromatoforen, celorganellen die pigment bevatten. Octopussen gebruiken het vermogen om van kleur te veranderen vooral voor camouflagedoeleinden. Het filmpje is razend populair op internet en inmiddels al meer dan 1,6 miljoen keer bekeken. Jonge octopussen groeien wel allemaal op als weeskinderen. Omdat het beschermen en laten uitkomen van de eieren de vastende moeder veel energie kost, overleeft het vrouwtje die periode meestal niet. De mannetjes sterven ook vaak kort nadat ze hun kroost hebben verwekt of trekken weg zonder zich met de verdere ontwikkeling van de eieren te bemoeien.

Lees ook:Eerste filmbeelden van etende zevenarmige octopus
Lees ook:Octopus laat aquarium overstromen
Lees ook:Octopus Paul gaat met pensioen
Lees ook:Toerist doodt en verorbert zeldzame inktvis
Lees ook:Octopussen kruipen over het strand in Wales

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.