Noordelijk oerbos gekapt voor zakdoekjes en wc-papier

Foto: Nick Lott, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Grote delen van oerbossen in Zweden, Finland en Rusland worden tegen de vlakte gewerkt om er zaken als zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse van te maken. Dit meldt Greenpeace op basis van eigen onderzoek naar het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van toiletpapier en zakdoekjes ter wereld. Volgens Greenpeace neemt Essity grondstoffen af van bedrijven die eeuwenoude bossen in het noorden van Scandinavië omhakken. De houtkapbedrijven zouden werken in bosgebieden die zijn beschermd of in aanmerking komen voor bescherming. Zo vernietigen ze het leefgebied van bedreigde diersoorten en planten. De bossen maken onderdeel uit van het Grote Noordelijke Woud, een enorme krans van naaldbossen net onder de Noordpool. Het woud strekt zich uit over drie continenten (Europa, Azië en Noord-Amerika). Volgens de milieuorganisatie koopt Essity in Zweden houtpulp van zusterbedrijf SCA, dat zou kappen in de ecologisch waardevolle bossen in het noorden. SCA zou tegelijkertijd uitheemse draaidennen aanplanten, waardoor de rendieren van de inheemse Sámi-gemeenschap steeds moeilijker bij goede graasplekken kunnen komen. In Finland kopen leveranciers van Essity houtpulp bij het staatsbedrijf Metsähallitus, dat kapt in oude bossen, zo meldt Greenpeace. Essity’s Russische leverancier zou ondertussen willen kappen in delen van het Dvinsky-woud in Rusland die in aanmerking komen voor bescherming.

Lees ook:Greenpeace trekt zich gedeeltelijk terug uit FSC
Lees ook:Sperweruil lokt horden vogelaars naar Zwolle
Lees ook:Rusland stelt verbod in op zeehondenjacht
Lees ook:Voor Nederland nieuwe muggensoort ontdekt
Lees ook:Vogelbescherming roept Polen op om te stoppen met kapwerkzaamheden Bialowieza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.