Vogelbescherming roept Polen op om te stoppen met kapwerkzaamheden Bialowieza

Foto: Jacek Karczmarz, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Vogelbescherming Nederland heeft een brandbrief gestuurd aan de Poolse regering met de oproep onmiddellijk te stoppen met het kappen van de bossen van Białowieża. De Vogelbescherming ondersteunt daarmee de actie van de Poolse BirdLife partner OTOP. De Poolse vogelbeschermers doen er alles aan om de verwoesting van deze beroemde bossen te stoppen, zeker nu de regering de houtkap nog verder wil opschroeven. Het woud van Bialowieza is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Iets meer dan de helft van het bos ligt in Wit-Rusland, de rest in Polen. Alleen hier is iets overgebleven van het bos dat oorspronkelijk de hele Europese laagvlakte bedekte, vandaar dat dit bos ook bekend is als het laatste oerbos van Europa. In Bialowieza wordt al flink gekapt, maar de Poolse regering wil die uitdunwerkzaamheden dit nog wat verder opvoeren. De reden: de aanwezigheid van de letterzetter, een kevertje dat  in de bast van sparrenbomen rondkruipt en de planten kan beschadigen. Volgens OTOP is de bestrijding van de letterzetter echter een drogreden. “Ook meer dan honderd jaar oude kerngezonde eiken en beuken worden gekapt. De uitbraak van letterzetters zal hoogstwaarschijnlijk binnen 1 à 2 jaar voorbij zijn. Bovendien is de letterzetter de architect van het bos: de beestjes maken letterlijk ruimte voor kwetsbare soorten als de drieteenspecht.”

Lees ook:Polen gaat door met houtkap in Bialowieza
Lees ook:Europees Hof dreigt Polen met hoge boetes voor het kappen van oerbos Bialowieza
Lees ook:Tempo ontbossing Braziliaans Amazonewoud toegenomen
Lees ook:Minder regenwoud gekapt in Braziliaans Amazonegebied
Lees ook:Polen vinden hond op drijvende ijsschots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.