Artis bevrucht onechte gaviaal kunstmatig

Foto: Achim Raschka/Wikimedia Commons /CC-BY-SA-3.0

Deze week is in de Amsterdamse dierentuin Artis een onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii) kunstmatig bevrucht. Met de inseminatie van deze kwetsbare krokodillensoort heeft de Amsterdamse dierentuin naar eigen zeggen een wereldprimeur. Het blijft voorlopig nog even afwachten (vermoedelijk tot de zomer) of de actie ook is geslaagd. Over de draagtijd van een onechte gaviaal, een soort die al sinds 1887 in Artis worden gehouden, is weinig bekend. Als de eieren eenmaal zijn gelegd, duurt het ongeveer negentig dagen voordat ze uitkomen. Artis hoopte dat door de herinrichting van het verblijf in 2013 de dieren gemakkelijker konden paren en eieren leggen. Toen een natuurlijke bevruchting uitbleef, is besloten om het met kunstmatige inseminatie te proberen. De wilde wereldpopulatie onechte gavialen wordt geschat op circa 2500 exemplaren. Het reptiel komt van nature voor in Maleisië, zuidelijk Myanmar en op de Indonesische eilanden Borneo, Java en Sumatra.

Lees ook:Artiskrokodil bezwijkt aan dominant paringsgedrag
Lees ook:Onechte gavialen Artis krijgen nieuw ‘liefdespaleis’
Lees ook:Schotse panda’s kunstmatig bevrucht
Lees ook:Zeeleeuwtje geboren in Artis
Lees ook:Weer giraffe geboren in Artis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.