Schotse panda’s kunstmatig bevrucht

Foto: Jeff Kubina

Het is bekend dat het enorm lastig is om reuzenpanda’s in gevangenschap te bewegen tot het produceren van nageslacht. Het is van nature een soort die zich maar heel langzaam voortplant, wat natuurlijk in het wild ook te maken heeft met noodzaak. Natuurlijke vijanden hebben reuzenpanda’s in de meeste van hun leefgebieden niet, terwijl de dieren ook vrij oud kunnen worden. Daarom ontbreekt ook de evolutionaire noodzaak om veel jongen ter wereld te brengen. Maar helaas is het areaal aan geschikt leefgebied door toedoen van de mens in de loop der eeuwen zo sterk teruggelopen dat die aloude overlevingsstrategie van langzame reproductie de dieren in ernstige problemen heeft gebracht. Een dierentuin in het Schotse Edinburgh heeft er daarom dan ook voor gekozen om over te gaan tot kunstmatige inseminatie. Volgens de dierentuin in Edinburgh vertoonden de panda’s Tian Tian (liefje) en Yang Guang (zonneschijn) gedrag dat een eventuele bevruchting in de weg zou staan. Het mannetje wilde wel, maar het vrouwtje liet de vrijer niet toe. Omdat de paringstijd bij panda’s met twee tot drie dagen extreem kort is, besloot de dierentuin een helpende hand toe te steken.

Lees ook:Recordaantal reuzenpanda’s gefokt in 2013
Lees ook:Ingevroren sperma maakt geboorte reuzenpanda mogelijk
Lees ook:Pandamoeder werpt tweeling
Lees ook:Artis bevrucht onechte gaviaal kunstmatig
Lees ook:Winter heeft heilzame werking op de voortplantingsdrang van panda’s

Eén reactie op “Schotse panda’s kunstmatig bevrucht

  1. Karen O. Cochran

    Volgens de dierentuin in Edinburgh vertoonden de panda’s Tian Tian (liefje) en Yang Guang (zonneschijn) gedrag dat niet bevorderlijk was voor een eventuele bevruchting. Het mannetje wilde wel, maar het vrouwtje liet het niet toe. Omdat de paringstijd bij panda’s met twee tot drie dagen extreem kort is, besloot de dierentuin een handje te helpen.De Chinese panda’s bewonen sinds 2011 de dierentuin in Edinburgh. Het zijn de enige twee panda’s in Groot-Brittannië. Het normale paringseizoen voor panda’s is tussen half april en mei.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.