Nieuw-Zeelandse regering onder vuur wegens lakse bescherming mauidolfijn

Foto: 3News

De Nieuw-Zeelandse regering is onder vuur komen te liggen omdat ze te weinig doet om de uiterst zeldzame mauidolfijn voor uitsterven te behoeden. Tijdens een top van de IUCN weigerde het land voor een resolutie te stemmen die voorziet in een betere en strengere bescherming van de op het randje van de ecologische afgrond balancerende soort. Daarmee was het land een van de slechts twee tegenstemmers onder de in totaal 578 stemgerechtigde naties. De kleinste dolfijn ter wereld komt alleen voor in de wateren ten westen van Nieuw-Zeeland en de aantallen lopen snel terug. In de jaren zeventig waren er nog zo’n 1500, terwijl eerder dit jaar niet meer dan 55 mauidolfijnen van ouder dan jaar werden geteld. De grootste bedreiging voor de maui’s zijn visnetten. De dolfijnen merken de fijnmazige netten vaak niet op, raken er in verstrikt en sterven op die manier een meelijwekkende verdrinkingsdood. Nieuw-Zeeland heeft zich volgens een aantal belangrijke leden van de IUCN beschamend gedragen door tegen te stemmen. Het land laat hiermee zien niet meer voorop te lopen bij het beschermen van diersoorten. Verschillende internationale natuurorganisaties voeren campagne om uitsterven van de bedreigde mauidolfijnen te voorkomen.

Lees ook:WNF vraagt aandacht voor zeldzaamste dolfijn ter wereld
Lees ook:Wilde dolfijnen sterven eerder bij contact met mensen
Lees ook:Bijzondere haaiennetten in Vishoek
Lees ook:Dode duikeenden in illegale visnetten Markermeer
Lees ook:Mexico gaat getrainde tuimelaars inzetten om bedreigde vaquita te redden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.