Mexico gaat getrainde tuimelaars inzetten om bedreigde vaquita te redden

Foto: Paula Olson, NOAA/publiek domein

De Mexicaanse regering gaat drie getrainde tuimelaars inzetten om hun bedreigde familiegenoot, de vaquita of Californische bruinvis (Phocoena sinus) , op te sporen. De hulp van de dolfijnen moet ervoor zorgen dat de ernstig met uitsterven bedreigde vaquitapopulatie wordt gered. Op het moment zijn er minder dan veertig wilde vaquita’s over. De vaquita, een kleine, compact gebouwde dolfijnachtige met een platte neus, wordt bedreigd met uitsterven vanwege het vissen met kieuwnetten op garnalen in de Golf van Californië. De bruinvissen raken niet zelden verstrikt in de netten en sterven vervolgens een langzame verdrinkingsdood. De getrainde dolfijnen zullen vanaf september worden ingezet. Zodra ze een vaquita hebben gelokaliseerd, wordt het zeldzame zeezoogdier gevangen en overgebracht naar een speciaal verblijf. Daar hoopt Mexico middels een speciaal fokprogramma de vaquitapopulatie weer op te krikken. Volgens de Mexicaanse overheid is het reddingsplan de laatste hoop voor de met uitsterven bedreigde zeezoogdieren.

Lees ook:WNF ijvert voor vaquitavriendelijke visnetten
Lees ook:Zeldzame bruinvis dreigt op korte termijn uit te sterven
Lees ook:Zeldzaamste bruinvis ter wereld balanceert op rand van uitsterven
Lees ook:Wilde dolfijnen sterven eerder bij contact met mensen
Lees ook:Redelijk aantal bruinvissen tijdens nazomertelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.