Zeespiegelstijging bedreigt Bengaalse tijgers in de Sundarbans

sunderbans888suHet is niet ondenkbaar dat een van de grootste tijgerpopulaties ter wereld nog deze eeuw uitsterft. De oorzaak volgens het Wereld Natuur Fonds: door stijgende zeespiegels dreigen de mangrovebossen in Bangladesh te overstromen. Als een voorspelde zeestijging van 28 centimeter langs de Bengaalse kust ten opzichte van het jaar 2000 ook daadwerkelijk plaatsvindt, zal de leefomgeving van de Bengaalse tijger in de Sundarbans met 96 procent krimpen. Door de stijgende zeespiegel dringt het zoute water steeds verder landinwaarts door. Het zoute water trekt bij eb niet meer terug, maar blijft achter. Vegetatie sterft af. De hoeveelheid droge grond vermindert. In de afgelopen 20 jaar hebben zo’n 6000 mensen eilanden moeten verlaten die onbewoonbaar zijn geworden. Ook veel prooidieren van de tijger zullen verdwijnen als de zeespiegel nog verder stijgt. Maar niet iedereen ziet de toekomst zo duister in: tijgerexpert Aminul Islam wijst er bijvoorbeeld op dat de afzetting van slib en verzanding op veel plekken in de Sundarbans juist extra stukken land opwerpt. Het staat wel vast dat het aantal conflicten tussen mens en dier in de delta toeneemt. Vissers wagen zich vaker in tijgerterritoria, terwijl tijgers op hun beurt vaak op zoek gaan naar voedsel in de buurt van dorpen. Het afgelopen half jaar zijn zeven vissers dodelijk verwond door tijgers. Doordat dorpelingen de aanvallen vaak vergelden, ontstaat er een negatieve geweldsspiraal die zowel tijgers, mensen als de natuur schade berokkent. Met een populatie van zo’n 500 gestreepte katten behoren de Sundarbans tot de tijgerrijkste gebieden op aarde.

Lees ook:Kleine tijgers verbazen wetenschappers
Lees ook:De mensenetende tijgers van de Sundarbans
Lees ook:Bengaalse tijgers ‘verdwijnen’ uit reservaat
Lees ook:Tiener deelt bed met Bengaalse tijger
Lees ook:‘Effectieve’ Siberische tijgerpopulatie gedaald tot veertien

2 reacties op “Zeespiegelstijging bedreigt Bengaalse tijgers in de Sundarbans

  1. Herman Vruggink

    Als we 1000 jaar terugkijken dan is de zeespiegel twee meter gestegen met gemiddeld 20 cm per eeuw. Nu zou je verwachten dat daardoor het leefgebied voor de Tijger steeds kleiner zou worden. Dat is niet het geval. De paradox is dat het gebied aanmerkelijk groter is geworden en zich nog steeds uitbreidt. De Sundarbans, een labyrint van wateren, moerassen en aanslibbingen, met talrijke moerasbossen bedekt, ontvangt bijna één miljoen ton meegevoerd los materiaal per dag, waardoor deze zich steeds verder in de Golf van Bengalen uitbreidt. De bedreiging voor deze delta is dan ook vergaande kanalisatie en bescherming tegen overstromingen. Inderdaad zoals het blogje aangeeft: Een scherp conflict tussen de belangen van de mens en de belangen van de natuur.

    De Bengaalse tijger is een bedreigde diersoort en WNF vraagt daar terrecht aandacht voor in het jaar van de tijger. Jammer dat dit weer met de misleiding van de zeespiegelstijging mythe gebracht moet worden. De huidige zeespiegelstijging heeft geen enkele invloed op de populatie van de tijger in dit gebied.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Beste Herman,

    Bedankt voor de aanvulling. Ik ben naar aanleiding van jouw commentaar nog eens verder gaan spitten. En er zijn inderdaad ook plaatselijke experts die denken dat het effect van de stijgende zeespiegel grotendeels teniet wordt gedaan door de constante toestroom van slib.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.