‘Effectieve’ Siberische tijgerpopulatie gedaald tot veertien

Er leven nog maar veertien Siberische tijgers op onze planeet. Dat melden wetenschappers in het tijdschrift Mammalian Biology. Het gaat niet om de absolute, maar om de effectieve populatie van de dieren. In totaal leven er nog vijfhonderd amoertijgers – zoals de Siberische tijger ook genoemd wordt – in het wild. De wilde tijgerpopulatie kent echter een bijzonder lage diversiteit, zodat elke ziekte of afwijking vermoedelijk aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Een grotere genetische diversiteit zou de overlevingskansen van de Siberische tijger flink verhogen. De dramatische afname van het aantal Siberische tijgers is de hoofdoorzaak van de minimale genetische variatie die we vandaag de dag aantreffen bij de dieren. Niet alleen de Siberische tijger is in gevaar. Ook de Bengaalse tijger balanceert op het randje van de uitsterving. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) zullen over twaalf jaar mogelijk alle tijgers in het wild verdwenen zijn. De Siberische tijger is met afstand de grootste en zwaarste kat ter wereld.

Lees ook:Aantal tijgersoorten moet naar beneden worden bijgesteld
Lees ook:Door Poetin vrijgelaten tijger wandelt naar China
Lees ook:Mysterie van witte tijger ontrafeld
Lees ook:Meer Siberische tijgers in Rusland
Lees ook:Een inkijkje in het leven van een mysterieuze reuzenkat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.