“Zonder emissiereductie sterft de helft van alle diersoorten uit”

Klimaatmodellen
Als de huidige hoge uitstoot van broeikasgassen niet snel teruggeschroefd wordt, is het rond 2050 waarschijnlijk al zo’n 4 graden warmer dan nu, zegt de Britse meteorologische dienst. Boven de Noordpool zal de gemiddelde temperatuur met maar liefst 15 graden stijgen. Een nieuwe studie, uitgevoerd door het gezaghebbende Hadley Centre dat onderdeel uitmaakt van het Britse Met Office, bevestigt eerdere publicaties die stellen dat klimaatverandering sneller verloopt dan de ‘slechtste scenario’s’ uit het laatste grote VN-klimaatrapport dat in 2007 gepresenteerd werd. “Onze resultaten laten patronen zien die vergelijkbaar zijn met de conclusies van het IPCC-onderzoek. Maar volgens onze berekeningen zullen de veranderingen nog een stuk extremer uitvallen dan het IPCC had kunnen bevroeden”, zegt Debbie Hemming, co-auteur van de studie die werd gepubliceerd aan de start van een klimaatconferentie aan de Universiteit van Oxford.

Verdwijnen
Volgens de wetenschappers staat het dan ook buiten kijf dat er zeker voor de rijkere industrielanden nog veel werk aan de winkel is. Een temperatuurstijging van 4 graden is volgens de Britten onder de huidige trends al ‘waarschijnlijk’ in het midden van deze eeuw. Bij zo’n snelle opwarming zou nagenoeg de helft van alle diersoorten uitsterven. Wereldleiders hebben in juli, tijdens de G8-top, afgesproken dat de opwarming van de planeet moet worden beperkt tot niet meer dan 2 graden. Dit is tevens het officiële klimaatdoel van de Europese Unie en de Amerikaanse regering. Volgens milieuorganisaties is het behalen van dit internationale klimaatdoel alleen nog mogelijk als industrielanden tijdens de aanstaande klimaattop in Kopenhagen besluiten hun uitstoot in de aanloop naar het jaar 2020 met 40 procent te verlagen.

Weersextremen
De gemiddelde mondiale opwarming maskeert nog de toename van weersextremen boven land, waarschuwen de klimatologen. Een gemiddelde opwarming van 4 graden wordt boven de Noordpool uitvergroot tot maar liefst 15 graden. In het westen en zuiden zal een opwarming van 10 graden leiden tot extreme droogte en verwoestijning. Wie hier alvast een voorproefje van wil nemen, moet de ogen maar eens gericht houden op Kenia. Mens en dier zuchten hier momenteel onder het juk van de brandende zon en watergebrek. Rond de Middellandse Zee zal het neerslagpercentage met ongeveer 20 procent dalen volgens het Hadley Centre, zodat verwoestijning ook een serieus gevaar gaat vormen voor zuidelijk Europa. “20 procent minder regen is heel veel in een gebied als Spanje, dat sowieso al watertekorten kent”, aldus Hemming. “De ontwikkelingen die we momenteel zien, zijn heel extreem. Ik denk niet dat de ernst van de zaak al is doorgedrongen tot de publieke belevingswereld.” Door de relatief snelle opwarming van het noordelijke poolgebied zal er bovendien nog veel methaan vrijkomen, waarschuwt de onderzoekster. Dit kan het probleem nog verder vergroten.

Natuurlijke katalysatoren
Juist omdat tegenwoordig meerdere processen worden meegewogen, vallen nieuwe voorspellingen ongunstiger uit. Het laatste IPCC-rapport keek in eerste instantie vooral naar het directe effect van industriële broeikasgassen in de atmosfeer en niet naar de reactie die de koolstofkringloop van bossen en oceanen op deze toename vertoonde. Maar een ontwikkeling als de verdroging van de Amazone kan tevens zorgen voor een flinke toename van de CO2-uitstoot.

Bronnen: Nu.nl, Met Office

Lees ook:September 2012 warmste sinds 1880
Lees ook:West-Antarctica warmt sneller op dan gedacht
Lees ook:Winter van 2015 net niet goed voor warmterecord
Lees ook:Net missen klimaatdoelen van Parijs kan al grote gevolgen hebben
Lees ook:Zeer koude Pinksteren in Nederland, warmste aprilmaand ooit wereldwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.