Stierenvechten officieel Spaans cultuurerfgoed

Foto: Wikimedia Commons

Het Spaanse parlement heeft het stierenvechten in een wet officieel tot ‘immaterieel cultuurgoed’ verklaard. Erg jammer, want op deze manier krijgt een barbaarse en archaïsche activiteit als het stierenvechten een bijzondere en beschermde status. In de wet zijn diverse maatregelen vastgelegd die het stierenvechten moeten beschermen en promoten. De regering gaat ook aan de slag met een nationaal plan voor het stierenvechten en wil het nationale vermaak tevens op de Werelderfgoedlijst van Unesco krijgen. Buiten dat ik het sowieso barbaars vind om een levend wezen puur voor enetertainmentdoeleinden pijnlijk ter dood te brengen, is de strijd tussen de stierenvechter en de stier meestal ook nog geen eerlijke. De stier is door de steken van de met messcherpe banderillas uitgeruste picadores al ernstig verzwakt op het moment dat de torero zijn opwachting maakt. Bovendien krijgen de dieren voordat ze de arena ingaan vaak al versuffingsmiddelen toegediend en worden ze in de aanloop naar een ‘gevecht’ geruime tijd opgesloten in donkere ruimten zodat ze tijdelijk deels verblind worden door het licht als ze het strijdperk betreden. De argeloze kijker zit dus niet naar een heroïsch gevecht tussen een matador en een razende stier te kijken, maar eerder naar een rituele slachting in meerdere bedrijven.

Lees ook:Catalonië verbiedt stierenvechten
Lees ook:Gewonden bij stierenrennen Pamplona
Lees ook:Stier doodt stuikelende matador
Lees ook:Spaanse stierenvechter gedood in de arena
Lees ook:Partij voor de Dieren wil dat Europa zich uitspreekt tegen Spaans stierenfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.