‘Vleeseters zijn egoïstischer dan vegetariërs’

Verdeelspel
Een vergelijkend onderzoek naar het sociale en karakterologische profiel van respectievelijk vleeseters en vegetariërs heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Uit het experiment dat uitgevoerd werd door wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Tilburg kwam namelijk naar voren dat vleeseters in de regel egoïstischer en hufteriger voor de dag komen dan hun medemensen die vlees links laten liggen. Mensen die voor het onderzoek naar een plaatje van een biefstuk keken, waren tijdens een verdeelspel dat daarna werd gespeeld egoïstischer dan mensen uit een controlegroep die naar een plaatje van een boom hadden gekeken. Ook waren ze minder bereid om iemand een helpende hand toe te steken en vonden ze dat ze bij het uitbreken van brand vaker als eerste gered zouden moeten worden. De laatste bevinding heeft volgens de wetenschappers vooral te maken met de symbolische waarde die vlees voor veel mensen heeft. “Het is in veel opzichten een statusverhogend symbool. Denk aan het rijden in een Hummer of in een Fiat Panda. Met beide vervoersmiddelen kom je op de plaats van bestemming, maar een Hummer is stoerder. Ons onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat vleeseters veel meer denken in termen van dominantie en hiërarchie dan vegetariërs”, stelt de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk.

Betrokkenheid
Het is natuurlijk de vraag hoe serieus we dit onderzoek moeten nemen, want ik ken ook genoeg sociale, aardige en in wezen goedhartige vleeseters. Maar een vegetarische levenswijze is op de keper beschouwd wel een keuze die heel vaak voortkomt uit een grote hoeveelheid compassie of ecologisch bewustzijn. De vegetariër kiest er namelijk heel bewust voor om af te zien van bepaalde triviale eigenbelangen (genotzucht, status) ten faveure van het dierenwelzijn of een ecologisch gezondere aarde. Bovendien zie je ook dat mannen die zich trots beroepen op hun grenzeloos carnivore inborst nou niet altijd de meest fijnzinnige types zijn…

Bron: Novum

Lees ook:Wageningen beste stad voor vegetariërs
Lees ook:Onderzoek ‘hufterige vleeseters’ blijkt wetenschappelijke farce
Lees ook:Ook gorilla’s kennen tikkertje
Lees ook:Spinnen eten gezamenlijk 800 ton vlees
Lees ook:Sommige dino’s waren nachtbrakers

10 reacties op “‘Vleeseters zijn egoïstischer dan vegetariërs’

  1. Harry Dillema

    Zolang dat onderzoek geen verschil maakt tussen verantwoord, biologisch en gezond vlees eten en het binnenharken van kiloknallers, kan het zo de prullebak in.

      /   Beantwoorden  / 
  2. F van der Putten

    De kop is compleet foutief, zoals vanochtend te horen was op Radio 1. Het *denken aan* vlees maakt de mens eogoistischer; dus inderdaad ook als een vegetariër aan vlees denkt!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Geschiedenisleraar

    Onzin, Hitler was een vegetarier.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Heinen

      Beste Geschiedenisleraar,

      Daar zijn de historische bronnen het niet over eens. Hitler was waarschijnlijk gedurende een deel van zijn leven vegetariër, maar vooral uit medicinale gronden. Zijn keuze voor vegetarisme had niets te maken met zorg voor dierenwelzijn of het milieu, maar kwam primair voort uit een egoïstisch motief, namelijk het volgen van een in zijn ogen gezonder dieet. Hitler had namelijk last van maagkwalen. Veel bronnen geven aan dat hij in wezen dol was op vlees en het zelfs in zijn vegetarische periode nog incidenteel nuttigde. Wat betreft zijn vegetarische levenshouding (net als zijn Jodenhaat, want Joodse notentaart was zijn favoriete gerecht) was Hitler zeer inconsequent. Als vegetariër toonde Hitler zich naar buiten toe ideologisch bevlogen, maar hij was er niet serieus op uit om anderen van het vegetarisme te overtuigen (niettegenstaande de lange monologen); hij hield van dieren maar vergiftigde zijn hond; hij hield van dieren (dacht hij) en haatte mensen; hij creëerde een beeld van zichzelf als edelmoedige vegetariër, maar at worst; hij sprak graag over zijn zelfbedachte vegetarische ideeën, maar verbood de vegetariërsbond; hij liet Goebbels rondbazuinen hoe onweerlegbaar en diep religieus zijn vegetarisme was, maar hij wilde niet genoemd worden als lid van de vegetarische beweging en verbood deze beweging. Kortom, een slecht voorbeeld. Dit neemt overigens niet weg dat ik het onderzoek zelf ook wat genuanceerd benader (zie laatste alinea), want er zijn genoeg aardige vleeseters en vast ook hufterige vegetariërs.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Heinen

    Geachte heer Van der Putten,

    De nuance die u aanbrengt, maakt de kop niet per definitie fout. Vleeseters zullen in de regel meer aan het eten van vlees denken dan vegetariërs waardoor ze ook vaker het in het onderzoek genoemde gedrag zullen vertonen. Bovendien is het al in zekere zin een teken van egoïsme als je de levens van andere wezens opoffert voor persoonlijk genot, wat het eten van vlees eigenlijk is. Ik zeg niet dat ik het eten van vlees streng afkeur, maar ten opzichte van dieren is het eten van vlees wel een egoïstische daad.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Aaron

    Wedden dat jullie allemaal vlees eters zijn?

    Tuurlijk zijn de meeste vegetariers socialer. Als je weet hoe het bij de vlees produktie eraan toegaat en het feit dat je vlees helemaal niet nodig hebt, moet je wel asociaal en/of hypocriet zijn om toch maar gewoon door te gaan met vlees eten. Stop dus maar met excuses zoeken.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Marie Anne

    het lichaam is een tempel… geen grafkist voor een dier…
    de dierlijke eiwitten vormen op den duur een te grote belasting… met alle gevolgen van dien… verzuring… het lichaam en alle organen, is intelligent…de verzuring, die zich in de loop van het leven ophoopt… wordt uitgescheiden naar de periferie… wij hebben 11 tot 12 meter darm… een leeuw slechts 6 meter … bij ons blijft het te lang in het lichaam…kijk ook eens naar de uitdrukking op het gelaat van een vegetariër en op die van een vleeseter (stond eens leuk gepubliceerd in Ode) groet….

      /   Beantwoorden  / 
  7. H.D.B. Go

    Goed beschouwd heb je om gezond te leven niet veel voedsel nodig. Alles wat je meer tot je neemt wordt door het lichaam weer uitgescheiden. Daar heb je het weer die overconsumptie maatschappij. We hebben het over vlees. Maar de zeeën worden leeg gevist. En alléén maar vegetarisch eten is ook eenzijdig voeden.
    Je moet wel het volk op een eerlijke manier voorlichten en een dringend beroep doen op hun gezond verstand. Op de lange termijn werpt dat zijn vruchten af.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Piet Verdriet

    Dit onderzoek is inmiddels ontmaskerd als een wetenschapsfraude. De ware arrogantie en hufterigheid zit dus niet bij de vleeseters, maar bij de fraude vegetariers die het onderzoek bij elkaar hebben lopen jokken.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Frank Heinen

    Beste Piet,

    Klopt helemaal, de uitkomsten zijn inderdaad deels onderbouwd met valse gegevens. Ik vraag me alleen af hoe je aan het idee komt dat de wetenschappers in kwestie zelf per definitie allemaal vegetariërs zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.