Spinnen eten gezamenlijk 800 ton vlees

Ondanks hun bescheiden formaat behoren spinnen tot de grootste vleeseters van het dierenrijk. Onderzoek aan de universiteit van het Zwitserse Basel heeft uitgewezen dat de achtpotige dieren per jaar en wereldwijd zo’n achthonderd ton aan dierlijk voedsel verorberen. Dat is ongeveer het dubbele van de totale vleesconsumptie van de menselijke wereldbevolking. Het leeuwendeel van de prooidieren bestaat uit insecten en andere geleedpotigen, maar de echt grote spinnensoorten lusten ook af en toe wel een muis, vogel of hagedis. Het dieet van de gemiddelde spin bestaat voor negentig procent uit vlees. Maar in tegenstelling tot ons vleesdieet, dat vooral negatieve gevolgen heeft voor het aardse natuurschoon, hebben de eetgewoonten van spinnen juist een positief effect op ecosystemen. Ze houden bijvoorbeeld de aantallen muggen, vliegen en motten binnen de perken, een dienst waar ook mensen van profiteren.

Lees ook:Klimaatverandering verandert darmflora van levendbarende hagedissen
Lees ook:Vrouwelijke angst voor spinnen mogelijk evolutionair bepaald
Lees ook:Vrouw treft nest giftige spinnen aan in tros bananen
Lees ook:Spinnen zijn omnivoren
Lees ook:Eerste vegetarische spin ter wereld ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.